AlgemeenBetekenisvol ondernemenBlogBoekCoaching

Wat je zegt maakt een verschil

By 11 June 2020 June 11th, 2021 No Comments

Wat je zegt maakt een verschil

Door Ben Steenstra, gepubliceerd op CallTheOne, 26-4-2020.

Iemand een compliment geven brengt een lach op hun gezicht. Iemand voor rotte vis uitmaken kan boosheid veroorzaken. Tot zover weten we dat woorden een directe impact op ons gedrag kan hebben. Onderzoek van onder andere Kathleen Vohs bewijst dat woorden die we elke dag gebruiken een veel diepere en grotere impact op ons leven hebben dan we soms denken. De woorden die we uitspreken en denken maken een wezenlijk verschil voor onszelf en anderen. Wat je zegt maakt een verschil!

De impact van woorden op ons gedrag en leven

Keer op keer wordt onderzoek gedaan naar de impact van woorden op ons gedrag. Zo werd een groep studenten gevraagd om zinnen te maken met woorden zoals: “ouder worden”, “grijze haren”, “wandelstok” en “opa en oma”. Een tweede testgroep moest zinnen maken met woorden zoals: “hardlopen”, “sport”, “snelheid” en “vitaliteit”. Toen de groep klaar was werden de groepen om beurten gevraagd om naar buiten te gaan en naar het eind van de gang en weer terug te lopen. Dit was waar het onderzoek eigenlijk over ging, maar dat wisten de deelnemers natuurlijk niet. Wat bleek was dat de eerste testgroep niet veel, maar wel consequent langzamer liep dan de tweede testgroep.

De impact van woorden op ons sociale leven

Een ander onderzoek liet mensen spelen met woorden zoals: “liefde”, “vriendschap”, “genegenheid” en “verbinding”. De tweede testgroep mocht hetzelfde doen met woorden zoals: “bezit”, “inkomen”, “geld” en “schulden”. De uitkomst van dit onderzoek bracht een aantal zorgwekkende resultaten teweeg.

De tweede testgroep bleek asocialer dan de eerste door een aantal kleine aanwijzingen

  • Het duurde langer voordat ze andere mensen in de groep hielpen als ze de oefening niet helemaal begrepen
  • Als de experimentator ogenschijnlijk onbewust een aantal potloden op de grond liet vallen, waren de deelnemers uit groep twee minder snel geneigd om deze op te rapen dan bij de eerste groep het geval was.
  • Toen de deelnemers verteld werd dat ze kennis zouden gaan maken met een vreemd iemand moesten ze een tweede stoel pakken. De deelnemers uit de tweede testgroep plaatste de stoelen significant verder bij zichzelf vandaan dan bij de eerste groep het geval was. Dit scheelde gemiddeld bijna 40 centimeter.

Meaningful Profit

Keer op keer wordt bewezen dat woorden onbewust een positieve of negatieve invloed op ons gedrag kunnen hebben. De woordkeuze maakt altijd een verschil, ook als we ons er niet van bewust zijn. In 2011 schreven Wassili Zafiris en ik een boek over Meaningful Profit. De middenweg tussen de Profit sector en de Non-Profit sector. Voor veel mensen betekent het woord “profit” winst in financiële zin. Dat wil dus met andere woorden zeggen: De “Geld sector” en de “Niet voor Geld sector”.

Profit betekent winst of gewin en geld is slechts een onderdeel van dit gewin

Het woord profit heeft in de afgelopen 100 jaar een nare bijsmaak gekregen omdat het over geld zou gaan. Dit is natuurlijk niet correct. Het woord gaat over het gewin dat je hebt door de acties die je onderneemt. Je kunt vriendschap, relaties, een betere wereld, anderen iets leren en ga zo maar door ook zien als winst. Als je acties onderneemt en daar iets mee wilt winnen, waarom streef je dan niet iets betekenisvols na is onze redenatie. Oftewel: Meaningful Profit. Stel je voor hoe je gedrag zou veranderen door er elke dag bij stil te staan dat je binnen een Meaningful Profit onderneming werkt?

De woorden ‘organiseren’ en ‘efficiëntie’

Stel je werkt op een reclamebureau of een andere onderneming waar creativiteit hoog in het vaandel staat en de hele dag wordt je geconfronteerd met organiseren en efficiëntie. In welke mate zou dit je creativiteit beïnvloeden? Wat zou er onbewust gebeuren als we de woorden “organiseren” en “efficiëntie” inwisselen voor “spelregels” en bijvoorbeeld “bijdragen”? Welke woorden zou jij nooit meer gebruiken nu je dit weet en welke woorden zou jij er voor in de plaats gebruiken?

Woorden en gedachten kunnen ziekmakend zijn. Woorden kunnen ook uitlokken tot liefde, saamhorigheid en samenwerken aan een meer toekomst vriendelijkere wereld. Kies je woorden en gedachten bewust, want daar worden we allemaal beter van.

Organisatie verandering, leiderschap of teamwerk?

Ben je op zoek naar organisatie- leiderschap begeleiding of teamwerk voor het MT of ander team? Kijk dan op Organisatie ontwikkeling of de Business Coach pagina, dan kan je je direct inschrijven voor een intake gesprek.

Wassili Zafiris