AlgemeenBlogCoaching

Vergroot je Veerkracht en Weerbaarheid

By 10 August 2020 June 11th, 2021 No Comments

Vergroot je Veerkracht en Weerbaarheid

Hoe vergroot je jouw veerkracht en weerbaarheid? Veerkracht is een essentiële kwaliteit. Misschien wel een van de basiselementen die je wilt ontwikkelen in je leven.

Laten we even een experiment doen. Wie heeft er wel eens een geliefde verloren? Heb je meegemaakt dat een liefde je verlaten heeft? Wie heeft conflicten meegemaakt die lastig op te lossen waren? Wie heeft zijn of haar baan verloren? Een been gebroken? Inkomen verloren? Een ernstige ziekte meegemaakt? Wie is gepest of wordt gepest? Wie heeft mentale of emotionele problemen meegemaakt, een burn-out, overspannenheid, stress?

Tegenslag

Ik kan nog wel even doorgaan met dit experiment en ik vermoed dat iedereen een of meerdere van deze issues heeft meegemaakt. Tegenslag is een basis van ons leven. Ook al proberen we er alles aan te doen om onszelf daarvoor te behoeden. Je verzetten tegen tegenslag heeft geen zin, er komt wel weer iets nieuws. Down worden en bij de pakken neer gaan zitten heeft ook geen zin. Want er komt wel weer wat nieuws…

Weerbaarheid vergroten

Het veel handiger om iets te leren over hoe je opveert, hoe je je weerbaarheid kunt vergroten. Dit zijn zulke essentiële kwaliteiten dat ik zou wensen dat ieder kind dit al leert. Uit ervaring blijkt echter dat opvoeders niet altijd het beste voorbeeld geven en zo hun eigen (stress) reacties doorgeven.

Het goede nieuws? Je kunt leren hoe je jouw veerkracht en weerbaarheid vergroot. Het nog betere nieuws? Je kunt dit zo een onderdeel van je emoties laten worden dat je reactiepatronen in de basis anders zijn. Zo leer geen ‘techniek’ waar je steeds bij na hoeft te denken maar voel je je daadwerkelijk anders bij tegenslag. Hieronder staan enkele tips om daar zelf al mee te beginnen.

Wat zijn de essenties van Veerkracht en Weerbaarheid?

  1. Onzekerheid is een van de factoren die je veerkracht onderuithalen. Leer jezelf aan om je comfortabel te voelen met onzekerheid.
  2. Dat wat moeilijk te verklaren is het leven kan ons enorm bezig houden. Wij zoeken verklaringen voor gebeurtenissen en gedrag van mensen. Als deze moeilijk te vinden zijn verlaagd onze weerbaarheid. Vind het plezier (terug) in het mysterieuze van het leven.
  3. Wij denken dat onze instincten juist zijn, omdat we dat zo voelen. Helaas is niet alles wat wij voelen waar… Ontwikkel genoeg zelfbewustzijn om te twijfelen aan je eigen instincten, oordelen, stressreacties en soms zelfs je intuïties.
  4. Jouw diepste en meest belangrijke overtuigingen kunnen door gebeurtenissen en de acties van anderen in twijfel worden getrokken. Ontwikkel het vermogen om op een kalme manier te kijken naar het ‘bewijs’ dat je gebruikt. Het ‘bewijs’ is mogelijk een invulling van wat jij voelt.

Wil jij je daadwerkelijk anders voelen bij tegenslagen? Schrijf je in voor de training Veerkracht & Weerbaarheid en/of voor een persoonlijk begeleidingstraject. Binnen enkele weken tot maanden merk je een significant verschil!

Persoonlijke begeleiding

Wil je liever direct aan de slag met je veerkracht? Ga naar de coaching pagina en schrijf je in voor een intake gesprek. Tot snel!

De training zal life worden gegeven tenzij dit door Corona niet kan. Dan zal deze life online gegeven worden. De training gaat in ieder geval door.

Wassili Zafiris