Hoe verander je negatieve emoties en lichamelijke spanning?
Emoties kunnen zich op allerlei momenten voor doen. Soms hebben we niet eens in de gaten waar ze door veroorzaakt worden. Je stemming heeft invloed op alles. Hoe je denkt en hoe je je voelt, wat je doet en wat je besluit te laten. Emoties hebben invloed op hoe je reageert op gebeurtenissen en op anderen. Hoe jij je verbind of juist niet. Maar hoe verander je negatieve emoties en lichamelijke spanning?
Neuro-wetenschap en emotie
Emoties lijken een leven van zichzelf te leiden. Dat is niet alleen maar een gevoel dat is nu ook aangetoond met nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek. Emoties blijken heel anders ‘te werken’ dan tot nu toe aangenomen. De huidige ideeën over wat emoties zijn, hoe we ze kunnen herkennen in lichaamstaal, en waar ze vandaan komen lijken niet te kloppen! Veel van onze huidige kennis over wat emoties zijn, hoe ze ontstaan en hoe daarmee ons gevoelsleven wordt gecreëerd komt uit jaren ’50 onderzoek. En dat onderzoek blijkt nogal wat ‘fouten’ in zich te hebben.
Onze zintuigen
Al sinds jaar en dag word er gesproken van 5 zintuigen: Zien horen, ruiken, proeven en voelen. Zintuigen hebben tot doel om uitwendige prikkels op te nemen. Dat is superhandig want als je er goed over nadenkt zit ons brein opgesloten in een donkere bol zonder licht dus die zintuigen zijn nodig om je hersens te informeren over wat ‘daar buiten is’.
Het ‘voelen’ is onderverdeeld in: tastzin (aanraking, druk en vibratie), thermoceptie (warm en koud), nociceptie (pijn), evenwicht en proprioceptie.
Er blijkt een directe relatie te bestaan tussen de gevoelens in ons lichaam en hoe onze emoties ontstaan. ‘Gevoelens in je lichaam’ is een redelijk nieuw gebied. In bijvoorbeeld de bewegingsleer wordt gesproken van propriosepsis of kinesthesie wat zoveel betekent als ‘het vermogen om de positie van je lichaam waar te nemen’.
Gevoelens in ons lichaam
Er blijkt echter veel meer te gebeuren in ons lichaam. Als je er goed over nadenkt informeren onze zintuigen ons voor een deel over ‘wat nu in de buitenwereld gebeurt’. Een veel minder onderzocht gebied van de zintuigen zijn de zintuigen die ons informeren over ‘wat er in ons lichaam gebeurt’! Wat er in ons lichaam gebeurt is voor het brein óók de buitenwereld. Dat heb ik al beschreven in mijn boek Geluk is Deprimerend uit 2016. En naar nu blijkt is die informatie die uit ons lichaam komt cruciaal voor het ontstaan van emoties.
In ons lichaam vinden voortdurend subtiele veranderingen plaats. Je hartslag veranderd, je spierspanning, ademhaling, gevoelens van druk in je maag of andere organen, keel of nek bijvoorbeeld kunnen heel subtiel (en soms heel nadrukkelijk) aanwezig zijn. Nu blijkt dat deze veranderingen nauwkeurig in de gaten worden gehouden door je brein. Dit is belangrijk omdat je brein voortdurend aan het meten is of het goed met je lichaam gaat. Voor je brein is dat misschien wel het allerbelangrijkste! Nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek heeft nu voor het eerst aan kunnen tonen dat deze onbewuste (subtiele) lichamelijke spanningsveranderingen direct invloed hebben op het ontstaan van onze emoties. Dit is nog nooit eerder aangetoond en het onderliggende mechanisme laat ons zien dat onze gevoelswereld volledig anders ‘werkt’ dan tot nu aangenomen.
Verander ongewenste emoties en spanningen
Deze nieuwe kennis geeft compleet nieuwe manieren van werken met ongewenste emoties en lichamelijke spanningen. Ruzie, relatie problemen, spanningen op het werk, stress, emoties die je niet kunt onderdrukken, als tot 10 tellen te lastig blijkt, je te gevoelig bent voor indrukken of sfeer, je onverklaarbare gevoelens in je lijf hebt die je maar niet kunt veranderen, wanneer je je afgewezen voelt, klein voelt, onzeker, aanhoudend verdrietig, somber, depressief, te geïrriteerd en ga zo maar door.
Heb je last van bovenstaande gevoelens en wil je leren hoe je deze met een revolutionair nieuwe methode blijvend kunt veranderen? Neem dan nu contact op! Ga naar Relatie Emotie Therapie en Coaching voor meer informatie over hoe onze emoties ons onbewust beïnvloeden.
Individuele begeleiding
Wil je lastige gevoelens veranderen? Ga dan naar de coachingpagina. Daar kun je verschillende coachvormen vinden en ontdekken welke het best voor jou zou werken. Je kunt je direct inschrijven voor een intake gesprek. Tot snel!
Wassili Zafiris
Lees ook: Uitstellen en het gevoel van moeten.