AlgemeenBlogCoachingGelukPodcast

Veerkracht & Weerbaarheid in tijden van tegenslag en crisis

By 28 January 2014 June 10th, 2021 No Comments

Veerkracht & Weerbaarheid in tijden van tegenslag en crisis

Niemand zit te wachten op een ‘gezellige’ dosis tegenslag. Weinig mensen zullen een crisis verwelkomen, de meeste mensen en bedrijven doen hun uiterste best om crisis, tegenslag en negativiteit te vermijden. Logisch zou je denken, waarom zou je ellende naar je toe halen? Nee liever de focus op groei, op ‘geweldig’ en op geluk. Hoe ontwikkel je veerkracht & weerbaarheid in tijden van tegenslag en crisis?

‘Een crisis is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt.’

Geluk kan je niet afdwingen

Geluk is een diepe drijfveer voor de mens geworden, maar geluk kan je niet afdwingen. Zo sprak men in het oud Duitse al over geluk, wat ‘lot’ en ‘voorspoed’ betekende.Wij weten allemaal allang dat tegenslag een kwestie van tijd is. Op een gegeven moment word je ziek, overlijd je naaste, stopt je auto. Tegenslag en het meervoud daarvan, ‘crisis’, ligt op ons te wachten als een Siberische tijger op de Neanderthaler. Geen ontkomen aan en toch willen wij crisis ‘ontkomen’, zelfs als deze ons ‘in de ogen aankijkt’. Crisis en tegenslag kunnen we blijkbaar niet ontkomen en voorkomen.

De betekenis van tegenslag

Als crisis en tegenslag een fundamenteel onderdeel van ons leven is, wat is dan de betekenis van tegenslag in ons werk en leven? Wat is de functie van tegenslag, en wat is de meest effectieve manier van omgaan met dat wat we het liefst willen voorkomen en vermijden? Welke rol speelt onze zoektocht naar ‘meer’, ‘geweldig’ en ‘geluk’ in de ontstaansgeschiedenis van tegenslag en wat vereist terugkerende tegenslag van de psyche van ons als individuen en ons als medewerkers? Op zoek naar een antwoord op deze vragen?

Bekijk dan de presentatie die Wassili gegeven heeft in het Dialogues House van de ABNAMRO in 2014!

Een lezing over het fundament van menselijke en zakelijke groei! 

Voor wie?
Voor iedereen die (privé of zakelijk) inspiratie, ideeën en middelen kan gebruiken om effectief met tegenslag en crisis om te gaan.

Wil je leren om te gaan met tegenslagen?

Schrijf je in voor de Weerbaarheid training of voor coaching.

Wassili Zafiris

[button-blue width=”185″ page=”../trainingen/veerkracht-weerbaarheid”]Lees meer over veerkracht[/button-blue]

Leave a Reply