AlgemeenBlogCoachingRelaties

Uitstellen en het gevoel van moeten

By 7 May 2020 June 11th, 2021 No Comments

Uitstellen en het gevoel van moeten

Herken je dat wanneer je faalt dat je dat ervaar je dat als een klap in je gezicht? Wist je dat uitstellen en uitstelgedrag zijn werkelijk oorzaak heeft in een onbewust gevoel? Een gevoel van moeten.

Stel je hebt een deadline voor over vier weken voor een examen, een toets, je moet iets opleveren, presenteren of iets dergelijks, en elke dag stel je een dag uit. Op een bepaald moment heb je nog twee weken en je beseft je dat je eigenlijk te weinig tijd hebt om alles voor elkaar te krijgen. Je voelt je steeds onrustiger want je beseft je situatie. Je begint met tegenzin toch aan de voorbereiding en als je tegen een probleem oploopt wat je niet binnen 5 minuten op kunt lossen, ontstaat twijfel. Twijfel of je het wel kunt, of je slim genoeg bent en over hoe anderen over je zullen denken.

Je vraagt geen hulp omdat je steeds hebt uitgesteld. Want als je hulp zou vragen is de eerste vraag: “Waarom ben je niet eerder begonnen?” En die vraag kan je niet aan.

Zodra je gaat zitten om bijvoorbeeld te leren voel je je opstandig, je houdt niet van opdrachten en opdrachten krijgen, je hebt zoiets van: ‘je hoeft mij niet iets te vertellen’. Uitstellen is gewoon voor je want je wil niet het gevoel hebben dat iets moet. Je piekert veel en je maakt je zorgen omdat je weet dat je dingen uitstelt. Dat zorgt ervoor dat je vaker gestrests bent. Je onderneemt daardoor niet zoveel en je vertrouwen is laag.

Het idee dat je iets zou moeten daar gruwel je van en dat ‘gevoel van moeten’ moet je wegdrukken. Dat is een van de naarste gevoelens die je kent. Het is zelfs zo dat dit ‘gevoel van moeten’ ervoor zorgt, dat je je tegen dingen waar je normaliter zin in zou hebben, verzet. Dit heb je al bij de raarste dingen. Als iemand bijvoorbeeld zegt: “We moeten koken”, wil jij al weg of heb je geen zin meer in koken, terwijl je daarvoor nog dacht aan wat je wilde maken. Je voelt je niet begrepen en onmachtig en zodra je iets moet kom je al in opstand…

Herkenbaar? Ik kom best wel wat mensen tegen die deze verschijnselen ervaren of variaties daarvan.

Uitstelgedrag en het gevoel van moeten

Veel mensen vinden het niet prettig wanneer ze iets moeten maar waarom is dat toch? Dat heeft te maken met het ‘gevoel’ van moeten, niet zozeer met ‘moeten’ zelf. Moeten is een idee, een concept en zoals elk concept krijgt een concept betekenis door de ervaringen die je in je leven hebt met ‘moeten’. De ervaringen in je leven die een concept voelbaar maken zijn alle ervaringen die je meekrijgt van je ouders, broers en zussen, school, vervelende en positieve ervaringen, traumatische ervaringen en ga zo maar door. Al die ervaringen samen rondom een concept vormen de betekenis van dit concept. Zodra je een soort van template hebt over wat een concept betekent ontwikkel je je emotionele concepten. Je emotionele concepten zijn de gevoelde betekenissen van een concept. En zo kan ‘moeten’ geladen worden met een gevoel van ‘gruwel’.

Uitstellen door (onbewuste) emoties

Wanneer ‘moeten’ niet zo een gruwelijke voelende lading had gekregen dan was ‘moeten’ waarschijnlijk een minder groot probleem geweest, want het gevoel bepaald de waarde van het concept. Onbewuste emoties sturen voor een groot deel hoe we omgaan met ‘alle’ concepten in ons dagelijks leven. ‘Liefde’ is een concept, ‘relatie’, ‘trouwen’, ‘succes’, ‘falen’, en ga zo maar door, zijn allemaal concepten. En deze concepten zijn op zichzelf neutraal en in essentie betekenisloos. Echter door de ervaringen die jij hebt gehad met het concept heeft het concept lading gekregen, en die lading kennen wij als emotie. En het is nu juist die emotie die bepaald welke beslissingen je neemt!

Wil je ontdekken wat de nieuwste neuro-wetenschappelijke kennis je kan leren over hoe je onbewuste emoties kunt veranderen? Of wil je zelf uit je eigen uitstel gedrag komen, faalangst of relatieproblemen? Mail me om een afspraak te plannen of ga naar de nieuwe trainingRelatie Emotie Therapie en Coaching voor meer informatie over hoe onze emoties ons onbewust beïnvloeden.