Training. Wassili Zafiris. NLP. RETEC.

Zelf-actualiserend leiderschap

Natuurlijke motivatie

Ontdek hoe je diepe natuurlijke motivatie in jezelf en anderen vrij maakt door middel van zelf-actualiserend leiderschap

Met zelf-actualiserend leiderschap leer je hoe zelf- actualiserende leiders ondernemingen creëren waar natuurlijke motivatie centraal staat. Een onderneming waar al het menselijk kapitaal ingezet kan worden omdat betrokkenheid, passie en innovatie zijn bevrijd in de leider en medewerker.

Ontdek hoe je diepe natuurlijke motivatie in jezelf en anderen vrij maakt door te leren hoe je de natuurlijke behoeften naar autonomie, meesterschap en zingeving bevredigt.

De kloof tussen bedrijfsvoering en de menselijke natuur

Er is een enorme kloof tussen bedrijfsvoering (hoe ondernemingen zich organiseren) en hoe de menselijke natuur werkt. Hoe komt dat? Kort gezegd heeft dit te maken met hoe onze huidige manier van organiseren ontstaan is. Ingenieurs hebben onze manier van organiseren bedacht ten tijden van de industriële revolutie. Het voornaamste doel van de ingenieurs? De ‘machine’ efficiënter en productiever te maken.

Heden ten dagen bewaken managers dat proces. Een belangrijke taak van managers is om mensen te motiveren om nog harder hun best te doen voor de machine. Vele persoonlijke gesprekken en trainingen worden hier aan besteed.

De menselijke natuur en de ‘machine’

Toch voelen veel managers, leiders en medewerkers onvrede. Waar heeft dat mee te maken? Met een heel simpel en allesomvattend principe, de menselijke natuur is niet gemaakt om in een machine te passen! De essentie van de menselijke natuur kun je terug vinden in de nieuwste ideeën en onderzoeksbevindingen over natuurlijke motivatie.

"De mens(elijke natuur) is niet gemaakt om in een machine te passen!"

- Wassili Zafiris

Bevrijd jouw leiderschap

De training Zelf-actualiserend Leiderschap duurt twee (of drie) dagen. Je leert hoe je jouw eigen natuurlijke leiderschap bevrijd. We gebruiken het woord ‘bevrijden’ omdat wat er van nature inzit niet geleerd hoeft te worden maar bevrijdt.

Hier een deel van de onderwerpen die behandeld zullen worden.

Dag 1

 • Wat is leiderschap eigenlijk? Wat betekent leiderschap en hoe creëer je leiderschap als leider?
 • Wat is ‘natuurlijke motivatie’ en hoe maak je dat vrij in jezelf en anderen?
 • Je onderzoekt welke betekenis leiderschap voor jou heeft en werkt aan de meest effectieve betekenis van leiderschap voor jou.
 • Welke intenties heb jij als persoon en hoe maken deze jou een betere leider?
 • Je leert wat de relatie is tussen je intenties en je visie en missie.
 • Je werk aan je eigen autonomie, meesterschap én zingeving.

Dag 2

 • Je ontdekt wat de invloed van je staat (jouw gemoedstoestand) op jouw leiderschapsstijl is en hoe deze anderen beïnvloed. Omdat je staat zoveel invloed heeft op je waarneming leer je jouw staat beïnvloeden.
 • En je ontdekt hoe je volledige verantwoordelijkheid neemt en eigenaar kunt worden van jouw leiderschapskrachten.
 • Je versterk je sociale vaardigheden en teamkwaliteiten.
 • Authenticiteit en leiderschap – je werkt aan je leiderschap identiteit.
 • Wat is het juiste moment om te leiden? Je leert  om ‘op het juiste moment’ te leiden.
 • Al deze aspecten leer je al coachend op elkaar toe te passen zodat je anderen (medewerkers) ook kunt helpen hun natuurlijke motivatie te bevrijden.

Dag 3

 • Leren leiden van zelf-actualiserende onderneming, oftewel: Meaningful profit in de praktijk.

"Welke waarden vinden managers wereldwijd het belangrijkst? Welke waarden staan het meest onder druk bij managers als ze hun werk goed willen doen…? …Familie en integriteit."

- Stanly Slap

Jouw BIG WHY

Om mensen te kunnen motiveren moet je snappen hoe jouw motivatie werkt, jouw BIG WHY

De leider als veranderdeskundige

Als leider ben je eigenlijk veranderdeskundige. Omdat je jezelf, anderen en je organisatie van de huidige situatie naar een gewenste situatie brengt. Om dat te kunnen is het essentieel dat je de kern van verandering snapt en belangrijker, zelf doorleeft hebt.

Waarom? Hoe kun je mensen activeren om dat wat ze werkelijk belangrijk vinden na te streven als je je eigen belangrijkste waarden bij de poorten van de onderneming parkeert? Hoe kun je mensen vragen te veranderen als je zelf verandering vermijdt? Hoe kun je verandering doorvoeren als je je laat afleiden door de waan van de dag?

Maslow

Als leider beweeg je eigenlijk voortdurend door de behoeften van Maslow. Aan de onderkant van de piramide van Maslow zien we motivatie op basis van tekorten (T-behoeften) en aan de bovenkant van de piramide op basis van overvloed (Z-behoeften).

De kunst van effectief leiderschap is om mensen te leren hoe ze hun behoeften effectief kunnen bevredigen, zodat ze zich leren richten op de voor hen meest belangrijke zaken. Want een echte leider richt zich namelijk op de werkelijk relevante zaken!

Tekorten

Leiders en medewerkers die hun behoeften niet adequaat kunnen bevredigen maken keuzes op basis van onder andere ego, eigen gewin, goedkeuring van anderen. Op basis van tekorten. Deze mensen zijn gevoeliger voor kritiek en afwijzing en koppelen hun rol aan wie ze zijn. Al deze zaken zorgen ervoor dat overleg geremd kan zijn, de organisatie niet naar zijn werkelijke potentieel kan groeien. En dat er keuzes gemaakt worden die ‘goed’ zijn voor individuen maar niet perse het geheel.

De zelf-actualiserende leider

De zelf-actualiserende leider snapt dat de kloof tussen hoe organisaties zich organiseren en de menselijke natuur te groot is en tot allerlei problemen leidt.

Motivatie problemen, gevoelens van zinloosheid op het werk. Werken slechts om geld te verdienen en niet om gepassioneerd te leven. Het maken van verkeerde keuzes, ongeïnspireerd leiderschap en een organisatie waarbij de missie niet veel meer behelst dan geld verdienen. De zelf-actualiserende leider snapt dat mensen meer willen en mensen meer nodig hebben.

De natuurlijke leider begrijpt de essentie van hoe je betrokkenheid schept rondom een visie en bij mensen. Hij of zij weet diepe motivatie in zichzelf en anderen wakker te maken en geeft mensen de middelen om zelf en samen de zelf-actualiserende onderneming vorm te geven.

Waarom is dit belangrijk? Omdat een zelf-actualiserende organisatie betrokkenheid en motivatie centraal heeft staan. Het geheel aan potentieel in mensen en de onderneming kan dan bevrijd worden. Op deze wijze kan de onderneming maximale toegevoegde waarde hebben voor de medewerkers, de klant en de maatschappij!

Voor wie is deze training?

Alle managers en leiders die het allernieuwste op het gebied van leiderschap willen leren. Iedereen die zijn of haar leiderschap wil bevrijden.

Waarom wil je een zelf-actualiserende leider worden?

 • Omdat er potentieel in je zit waar weinig gebruik van gemaakt wordt.
 • Zodat je ontdekt hoe je diepe natuurlijke motivatie in jezelf en anderen vrij te maakt door te leren hoe je de behoeften naar autonomie, meesterschap en zingeving bevredigd.
 • Dit leidt tot natuurlijke, bevlogen authenticiteit.
 • Zelf-actualiserend leiderschap is gezonder, voor jou als (manager) leider, de medewerkers en de onderneming.
 • Omdat wanneer mensen hun werkelijk motivaties hervinden, de onderneming een vitale bijdrage aan de maatschappij kan leveren.
 • Als de onderneming ‘natuurlijker’ wordt mensen zich veel meer op hun plek voelen, mensen beter om kunnen gaan met verandering en de keuzes bevlogener worden.
 • Uiteindelijk omdat de maatschappij dit nodig heeft.

Data & locatie

Deze training duurt twee dagen van 09.00 tot 18.30 uur.

Trainingsdata in 2021
Neem contact op voor de eerstvolgende data of om te bespreken hoe ‘zelf-actualiserend leiderschap’ in jouw onderneming in-house georganiseerd kan worden.

De training wordt gegeven in Driebergen of IJburg, Amsterdam of op lokatie.

Direct contact opnemen

Investering

€ 1199,00 voor 2 dagen

€ 1599,00 voor 3 dagen

Alle genoemde trainings- en coachingsprijzen zijn BTW vrij.

Arrangementskosten

Indicatie arrangementskosten per dag inclusief logies € 225,00/ exclusief logies € 112,50 incl. BTW. Alle prijzen zijn per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. De cursusgelden worden voor aanvang van de training gefactureerd en voldaan (arrangementskosten worden na afloop van iedere module gefactureerd op basis van nacalculatie).

Incompany

Op maat gemaakt

Wil je met meerdere collega’s een opleiding volgen? Dan is een incompany training interessant voor jullie. De training kan uiteraard op maat gemaakt worden. Modelleren is een van onze grote krachten. Neem contact op over de mogelijkheden.

Coaching bij je opleiding?

Een van de manieren om het geleerde toepasbaar te maken in jouw specifieke context is begeleiding d.m.v. coaching. Individuele begeleiding kan net dat stukje extra bieden waardoor het geleerde in de training nog beter op zijn plek valt. De ervaring hiermee is zeer positief.

Gratis adviesgesprek

Wil je weten of het programma aansluit bij jouw leerwensen en behoeften, neem dan contact op met Wassili Coaching, Training & Organisatie ontwikkeling

Gratis ‘IK BEN niet alleen op de wereld’

Bij inschrijving bij deze training ontvang je gratis een exemplaar van het boek ‘IK BEN niet alleen op de wereld’.