Een winnende cultuur is gebaseerd op:
- De verwachting van een positieve toekomst.
- Het gevoel van vaardigheid en verantwoordelijkheid.
- Het gevoel van eigenwaarde en ‘erbij horen’.
Een van de meest uitdagende elementen van samenwerking in een team is het vermogen om elkaar te leiden en zo het team als geheel naar grotere hoogten te brengen. Voordat je een team naar ‘grotere hoogten’ kunt brengen is het van belang om in kaart te brengen waar het team nu staat. Een groep mensen samen werkend voor het zelfde bedrijf en project maken nog geen team. Laat staan een generatief team.
Bij generatieve teams werkt iedereen aan een project ten behoeve van het gehele team. De basis van het team moet dan goed zijn. In een team kunnen op 5 niveaus problemen ontstaan. We noemen dat ‘5 disfuncties’.
5 disfuncties in teams
- Gebrek aan onderling vertrouwen.
- Angst voor conflict.
- Gebrek aan commitment.
- Het vermijden van aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid.
- Te weinig aandacht voor teamdoelen.
Generatieve samenwerking begint met het in kaart brengen, aan de hand van de teamtest, welke disfunctie bij het team de ontwikkeling van het team in de weg staat. Als eerste gaan we de disfunctie om zetten in een kracht.
Het belang van teamwerk
Waarom horen we niet meer over het belang van teamwerk als het een van de competitieve voordelen van een organisatie blijkt te zijn? Een van de redenen waarom er in organisaties relatief weinig gedaan wordt aan teamwerk is dat teamwerk ‘moeilijk’ is.
Teamwerk is moeilijk want:
- Je kunt het niet kopen.
- Het maakt niet uit naar welke school iemand geweest is.
- Het vereist: moed, discipline en emotionele energie.
Ondanks dat realiseert iedereen dat teamwerk belangrijk is omdat elk team het hart van de onderneming vormt.
Teamwerk is belangrijk want:
Het helpt mensen werkelijke voldoening uit hun werk te halen door het gevoel van verbinding en ‘erbij horen’ en het vermogen vrij te maken om meer te kunnen dan je op individueel niveau ooit zou kunnen.
.
Doel
Het doel van een serie generatieve team workshops is om het betreffende team in de werkcontext op één lijn te krijgen, het team gezond te maken en te houden, te leren samenwerken, elkaar te durven leiden en samen projecten uitwerken die van belang zijn voor het team en de organisatie. Gedurende de workshops gaan alle leden werken aan een persoonlijk project waardoor het gehele team niet 1 project af leert maken maar zoveel projecten als er teamleden zijn! Zo zal de output van het team, de voldoening, het niveau van samenwerken, het vermogen om problemen op te kunnen lossen in grote mate stijgen.
Aanpak
Een kwaliteit van generatieve samenwerking is o.a. dat er niet 1 project wordt uitgewerkt maar meerdere projecten tegelijk. En voor individuen betekent het dat mensen je grootste hulpbron zijn.
Dat betekent dat inter-persoonlijke relaties onder de loep genomen zullen worden. Terwijl we werken aan het verbeteren van alle relaties in het team, werken we ook aan het vergroten van de output van het team als geheel.
.
Inhoud van de training
Elk team is anders. Teamwerk is tailor-made echter de volgende onderwerpen kunnen aan bod komen.
- De teamtest (zie deze link)
- Teamleden gaan reflecteren op de huidige cultuur en in kaart brengen wat de krachten van de huidige team/ bedrijfscultuur zijn en wat voor verbetering vatbaar is.
- Elk teamlid heeft het gevoel nodig dat het team belangrijk is vandaar dat we gaan werken aan hoe je te identificeren met het systeem.
- Je gaat werken aan een project waar jij kwaliteiten voor hebt en talent.
- Om dit project effectief te kunnen uitvoeren ga je hulp in je team zoeken en talenten van anderen leren gebruiken om jouw project te volbrengen (alle teamleden gaan dit doen).
- Je leert ‘pitchen’ door je project in 7 minuten te presenteren.
- Je gaat blootleggen wat een team tot een succes maakt.
- Je leert je verbinden met anderen en effectief te partneren.
- Je leert een visie uitdrukken en delen.
- Je leert hoe je in kaart brengt wat je nodig hebt om je project te doen slagen en hoe je alle benodigde kwaliteiten bij elkaar brengt.
- Je leert hoe je ‘helemaal jezelf’ kunt zijn en wat de kracht daarvan is.
- Je ontdekt dat de ‘kunst van samenwerken’ niet alleen rationeel is.
- Je brengt je stakeholders in kaart en leert hoe je deze als kracht kunt gebruiken.
- Je leert elkaar te leiden!
”"Het team is het hart van de organisatie."
Hoe verlopen deze workshops?
Na een inventarisatie van het functioneren van het team, de verwachtingen van de teamleider/ organisatie en het opstellen van een plan worden 4 tot 6 workshops gepland van een dagdeel.
Aantal deelnemers: afhankelijk van het team
Locatie: dit kan de werkplek zijn of op locatie
Voorbereiding: alle teamleden doen de teamtest voorafgaand van de workshops
Meer informatie?
Vraag nu een intakegesprek aan!
Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en druk op Verzenden. Ik neem daarna zo spoedig mogelijk contact met je op om een datum in te plannen voor een intakegesprek.