Training. Wassili Zafiris. NLP. RETEC.

Effectieve communicatie strategieën

In het hoofdstuk: “Indianen hebben er geen woord voor” van Wendell Johnson (People in Quandries, 1946), beschrijft Johnson, een stotteraar, dat de Indianen zijn spraak probleem niet herkennen of begrijpen. Sterker nog bij de Indianen komt stotteren helemaal niet voor! De Indianen hebben er namelijk geen woord voor. Dat betekent overigens niet dat er bij de Indianen kinderen niemand stotterde. Nee er waren wel degelijk kinderen die, in onze ogen, stotterden echter dat ging spontaan over, het werd geen ding, want er was geen woord voor.

Hoe werkt taal? We gebruiken het de hele dag. Zonder taal zouden we niets kunnen vergelijken en zouden we geen referenties hebben. We leven in een wereld van taal.

Zo is hoe wij taal gebruiken de basis van de vele mooie dingen in ons leven, de doelen die we bereiken en de basis van de beren die we op de weg tegenkomen.

Hoe kan je taal dan effectief gebruiken? Bestaan er modellen waarmee je de vaagheid van taal op kunt lossen? De generalisaties die mensen maken kunt weerleggen. De soms onmogelijke verbanden die mensen leggen ontrafelen? Bestaan er modellen om echt ‘to the point’ te komen? Ja!

Is dat handig? Ik denk het wel! Waarom? Om te onderhandelen, heldere afspraken te maken, de echte doelen boven water krijgen, verwarring te voorkomen, precies te worden, uit te kunnen vinden wat iemand echt beweegt, wat er echt in iemands hoofd omgaat, het beste in jezelf en anderen boven water te krijgen, en nog veel meer

Doel

Mensen gebruiken onbewust strategieën. Deze strategieën uiten zich in hoe iemand zijn of haar taal gebruikt. Deze strategieën hebben ook grote invloed in hoe iemand denkt, beslissingen neemt, conclusies trekt, gemotiveerd raakt etc.

Tijdens deze training leer je 4 essentiële communicatie strategieën.

Als je je taalgebruik specifiek wilt krijgen en je meer kans wilt hebben om jouw  doelen te bereiken, problemen op te lossen (en doelen en problemen van anderen) en ongebruikte hulpbronnen vrij te maken doe dan deze training.

Aanpak

Dit is een interactieve training waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld en de deelnemers worden uitgenodigd om voor hun werkelijke situaties te onderzoeken.

Op dag 1 zullen we ons richten op de vooronderstellingen van effectieve communicatie strategieën, de communicatie matrix, hoe we betekenis geven aan onze ervaringen, en hoe je resultaten bereikt in communiceren.

Op dag 2 behandelen we ‘er naartoe’ en ‘er vanaf’ communiceren en hoe je waarden en criteria blootlegt en hoe je jouw gesprekspartner kunt motiveren. Vervolgens ga je leren hoe je jouw inlevingsvermogen kunt vergoten en leer je concreet communiceren met een van de beste taalmodellen.

Inhoud van de training

 • Wat is communicatie?
 • Communicatie omvat vele processen, aan de hand van de communicatie matrix wordt duidelijk gemaakt welke deze zijn.
 • Vooronderstellingen van effectieve communicatie strategieën.
 • Betekenis en ons taalgebruik.
 • Resultaten bereiken in communicatie.
 • Halfvol en half leeg denken begrijpen.
 • Dieper verbinden door elkaars waarden en criteria te leren blootleggen.
 • Meerdere perspectieven en effectief communiceren.
 • Specifiek leren communiceren door taal te leren analyseren.
8,6

Gemiddeld cijfer voor deze training van meer dan honderd deelnemers (over een periode van 15 jaar)

Duur

Dag 1 en 2 van 9.00 – 17.00 uur. In overleg is er mogelijkheid tot een derde dag waarin nog meer detaillistisch wordt ingegaan op communicatie.

Voor wie?

Als je jouw taalgebruik specifiek wilt krijgen en je meer kans wilt hebben om jouw  doelen te bereiken, problemen op te lossen (en doelen en problemen van anderen) en ongebruikte hulpbronnen vrij te maken doe dan deze training.

Aantal deelnemers: 5-9 personen

Prijs per groep (intern): op aanvraag

Locatie: n.o.t.k.

Voorbereiding

De deelnemers formuleren hun persoonlijke doelstellingen en zetten deze op papier. De trainer stuurt vooraf een korte vragenlijst. Deze lijst sturen de deelnemers voor aanvang van de training aan de trainer.

Investering

€ 1099,00

Alle genoemde trainings- en coachingsprijzen zijn BTW vrij.

Arrangementskosten

Indicatie arrangementskosten per dag inclusief logies € 225,00/ exclusief logies € 112,50 incl. BTW. Alle prijzen zijn per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. De cursusgelden worden voor aanvang van de training gefactureerd en voldaan (arrangementskosten worden na afloop van iedere module gefactureerd op basis van nacalculatie).

Incompany

Op maat gemaakt

Wil je met meerdere collega’s een opleiding volgen? Dan is een incompany training interessant voor jullie. De training kan uiteraard op maat gemaakt worden. Modelleren is een van onze grote krachten. Neem contact op over de mogelijkheden.

Coaching bij je opleiding?

Een van de manieren om het geleerde toepasbaar te maken in jouw specifieke context is begeleiding d.m.v. coaching. Individuele begeleiding kan net dat stukje extra bieden waardoor het geleerde in de training nog beter op zijn plek valt. De ervaring hiermee is zeer positief.

Gratis adviesgesprek

Wil je weten of het programma aansluit bij jouw leerwensen en behoeften, neem dan contact op met Wassili Coaching, Training & Organisatie ontwikkeling.

Gratis ‘IK BEN niet alleen op de wereld’

Bij inschrijving bij deze training ontvang je gratis een exemplaar van het boek ‘IK BEN niet alleen op de wereld’.

Vraag nu een intakegesprek aan!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en druk op Verzenden. Ik neem daarna zo spoedig mogelijk contact met je op om een datum in te plannen voor een intakegesprek.

  Voornaam

  Achternaam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Optioneel bericht

  Door dit formulier te verzenden ga ja akkoord met de privacyverklaring.