Training. Wassili Zafiris. NLP. RETEC.

Relatie Emotie Therapie en Coaching (RETeC)

Emotie speelt een belangrijke rol in ons zelf én onze relaties. Relatie Emotie Therapie en Coaching werkt met het hart van individuele en relationele problemen. RETeC lost onbewuste, op elkaar geprojecteerde emoties op. Effectief en snel.

Met RETeC onderzoeken we welke emoties ontstaan in verstoorde relaties. Man-vrouw verhouding, werk -en familierelaties. Aan de hand van een nauwkeurig proces traceren we onbewuste voorspellingen. Zodat we deze voorspellingen en daaruit voortkomende emoties structureel kunnen veranderen.

Verbinding. Intimiteit. Een gezin. Kinderen. Je begrepen voelen. Met elkaar lachen. Elkaar snappen. Vertrouwen. Er voor elkaar zijn. Steun. Afwijzing. Seks. Op één lijn zitten. Vreemdgaan. Scheiden. Samengesteld gezin. Communicatie. Alleen overblijven. 40 jaar getrouwd zijn. Opnieuw beginnen… ‘Zomaar’ enkele woorden die in samenzijn betekenis hebben. Uiteindelijk willen we ons allemaal ‘begrepen’, ‘gesteund’ en ‘geliefd’ voelen. In elke intieme relatie. Met je geliefde, familie, je vrienden. En uiteindelijk ook op je werk.

Wil je ontdekken hoe onbewuste emoties bepalen hoe partners elkaar ervaren en benaderen? Wil je leren hoe je deze onbewuste emoties kunt beïnvloeden? Zodat je intrinsiek anders met elkaar om kunt gaan? Schrijf je dan nu in voor RETeC training. Een uniek nieuwe aanpak van individuele emotionele- én inter-relationele problemen.

Emotionele regulatie

Emoties zijn een intrinsiek onderdeel van ons leven. Emoties bepalen of iets fantastisch voelt of hopeloos. De kracht van emotie is enorm. Wanneer we iets voelen, kunnen we erin verdwalen. Gevoelens en emoties bepalen ‘alles’. Ons gevoel is het hart van onze besluitvorming. Denk er eens over na. Als iets ‘goed voelt’ willen we ervoor gaan. Wanneer iets ‘verkeerd voelt’, twijfelen we over wat we moeten doen.

Om effectief met onze emoties om te kunnen gaan, hebben we een gezonde emotionele regulatie nodig. Deze regulatie werkt niet altijd zoals zou moeten. Je kunt vastzitten in belemmerende gevoelens en patronen kunnen zich blijven herhalen. Gezonde emotionele regulatie stelt ons in staat om niet vast te lopen in emoties en patronen. En beslissingen te nemen die goed zijn voor jou en goed voor je partner en gezin. Gezonde emotionele regulatie stelt je in staat om opluchting te voelen, sorry te zeggen, je vrij te voelen…

Wassili haalt het beste uit mensen en uit dit materiaal! Ik vind hem een fantastische trainer.

- Lucas Derks, PhDSociaal psycholoog, auteur en grondlegger van 'Mental Space Psychology'

Waar gaat RETeC over?

RETeC gaat over individuele emotionele regulatie. Met RETeC leer je hoe je ongewenst gedrag en patronen kunt veranderen die voortkomen uit hoe je je voelt! De impact hiervan kan levens veranderend zijn, omdat hoe we ons voelen onze dagelijkse keuzes en beslissingen bepaalt.

RETeC gaat over relationele emotionele regulatie. In relaties kunnen diepe gevoelens naar boven komen. Positieve gevoelens en soms de meest negatieve emoties en gevoelens. Waarom hebben onze relaties zoveel invloed op ons? Waarom kunnen we zo veel van iemand houden en diezelfde persoon tegelijkertijd haten? Emoties! Ongezonde emotionele regulatie is een van de belangrijkste elementen van een verstoord relationeel leven. Met RETeC herontdek je wat je echt voelt en hoe je deel kunt uitmaken van een gezonde relatie. Met RETeC leer je hoe je een liefdevolle relatie kunt creëren.

Nieuwe methode van coaching en therapie

RETeC gaat ook over een nieuwe methode van coaching en therapie. De transformaties met RETeC zijn zo diepgaand dat veel therapeuten en coaches willen leren hoe emotionele regulatie de sleutel is tot diepe en duurzame transformatie. Nieuwe neurologische inzichten over hoe ons emotionele brein werkt hebben geleid tot een nieuwe interventie methode. RETeC is ontstaan uit het modeleren van hoe ons emotionele brein emoties maakt! Na de Foundation training kun je je verder bekwamen. Wil je meer leren? Scrol naar beneden om meer te lezen over de RETeC practitioner en RETeC coaching certificeringstraining. Doe mee! RETeC will change the way you think change works!

Dit is een gamechanger voor hoe ik naar mijn relaties kijk. Ik heb me niet eerder zo zeker van mijn zaak gevoeld.

- EstherVoorheen in een lastige relatie

RETeC voor Relationele en emotionele problemen

Bekijk de video voor een beknopte uitleg over hoe RETeC jouw relatie kan verbeteren. Je kunt aan de RETeC relatie workshop meedoen wanneer je in een relatie zit of juist niet en je kunt alleen of met je partner meedoen.

Direct inschrijven

RETeC voor Professionals

Bekijk de video voor een korte uitleg over hoe RETeC van toegevoegde waarde is voor je professionele ontwikkeling. Je kunt aan de RETeC Foundation training meedoen wanneer je coach, therapeut, psycholoog of NLP practitioner bent.

Direct inschrijven

Relatie Emotie Therapie en Coaching

De Relatie Emotie Therapie en Coaching foundation training duurt drie dagen. Hieronder een korte opsomming van een deel van de onderwerpen die behandeld zullen worden.

De neuro-wetenschap van emoties

 • Je leert de nieuwste kennis over hoe je emotionele brein werkt.
 • En je leert een nieuwe theorie over hoe emoties ontstaan.
 • Je gaat spelenderwijs de fundamenten van hoe emoties ontstaan onderzoeken en oefenen.
 • Je onderzoekt je eigen patronen in relaties.
 • Je onderzoekt je eigen gevoelens en leert waar deze vandaan komen.

Relatie problematiek in kaart brengen

 • Welke basis issues kunnen ontstaan in relaties?
 • Wat zijn de problemen van een samengesteld gezin?
 • Waarom geven wij elkaar de schuld van onze gevoelens?
 • Het geheim van crisis in een/ je relatie.
 • Opnieuw leren voelen.
 • Je transformeert patronen in jezelf en patronen in je relaties.
 • Je leert hoe je anderen kunt begeleiden bij het transformeren van diepe gevoelens en patronen.

Relatie emoties transformeren

 • Je onderzoekt eigen relatie issues.
 • Je onderzoekt eigen problematische patronen.
 • Je leert hoe je relatie-emotie-voorspelling loops in kaart brengt.
 • Je leert hoe je relatie-emotie-voorspelling loops verandert, bij jezelf en elkaar.
 • Je veranderd patronen in jezelf die al (vele) jaren spelen.
 • Je ontdekt hoe je samen nieuwe voorspellingen maakt.

Relatie gerelateerde emoties

Intimiteit raakt ons in onze kern. In positieve zin wanneer het goed gaat en in de meest negatieve zin wanneer het slecht gaat. Wij hebben in ons leven geleerd hoe ‘samenzijn’ werkt door de belangrijkste voorbeelden in ons leven: onze ouders.

Vanaf de seconde dat wij geboren werden hebben we geleerd gekregen wat intimiteit is. Hoe je intiem doet, wat intimiteit verbreekt. Hoe je je hoort te gedragen in samenzijn, wat je niet hoort te doen en ga zo maar door.

We hebben dit niet bewust geleerd. Soms is ons verteld hoe dit werkt. Maar het grootste deel van de tijd zijn wij midden in ons unieke voorbeeld van intimiteit opgegroeid. Door wat er gezegd werd, gedaan werd. Wat er niet gedaan of gezegd werd. Of er aangeraakt werd of niet. En niet alleen van onze ouders. Ook het grotere systeem, van broers, zussen, opa’s en oma’s, vrienden en vriendinnen en ga zo maar door.

Al die duizenden ervaringen hebben een conceptuele werkelijkheid gevormd. Een onbewust idee, welke zich uit in hoe wij ons voelen. En deze conceptuele werkelijkheid vormt de basis voor mogelijk het belangrijkste aspect van relatieproblemen. Relatie gerelateerde emoties!

Een totaal nieuwe kijk op hoe emoties ontstaan die zo simpel gemaakt is dat iedereen deze kan leren toepassen. Ik heb ongelofelijk diepe relatie patronen ontdekt en veranderd. Kan nog steeds niet geloven wat er veranderd is.

- BarbaraOp dit moment niet in een relatie

Ik heb altijd gedacht dat mijn relatie problemen over iets anders ging dan wat er naar boven kwam bij RETEC. Deze een eye-opener had ik niet verwacht. Heb mezelf een cadeau gegeven en kan mijn coachings clienten nu veel beter begeleiden. Dank!

- Karel(Relatie) therapeut en coach

Video testimonials RETeC

Neuro-wetenschappelijk onderzoek

Recent neuro-wetenschappelijk onderzoek toont aan dat emoties mogelijk de belangrijkste factor in ons beslisvermogen spelen. Voor de meeste van ons bevinden deze gevoelens zich voor het overgrote deel buiten ons bewustzijn. Onbewuste gevoelens spelen een centrale rol in relatieproblemen. Echter wij ervaren deze emoties niet als zijnde van onszelf. Wij ervaren emoties in relaties als een gevolg van de actie of juist in-actie van de ander. Dat is echter een ‘vergissing’ van ons emotionele brein. Wat we voelen wordt gekoppeld aan de ander echter wat we voelen hoeft helemaal niet veroorzaakt te worden door de ander…

Wanneer relatietherapie niet werkt

Een ander aspect van de rol van deze relatie-emoties is dat uit onderzoek blijkt dat deze emoties niet overruled kunnen worden met onze cognitie. Dat verklaart waarom zoveel relatietherapie, advies en technieken niet werken. Als het echt nodig is.

Je inleven in het perspectief van de ander. Non-violent communiceren. Denkstijlverschillen omarmen. Begrijpen welke ‘kleur’ jouw partner is. Communicatieadvies. Familieopstellingen, inzicht in jouw hechtingsstijl et cetera. Allemaal zinvolle dingen. Maar als het er echt op aan komt…dan overrulen relatie-emoties dat wat je weet en snapt.

Artikelen over RETeC

In de voorjaarseditie 2021 van INZICHT, het vakblad voor NLP kun je meer lezen over hoe onze emoties ontstaan. Journalist en coach Aranka van de Pol heeft een uitstekend artikel geschreven over RETeC.

Voor wie is deze training?

RETeC is dé training om emotionele en relationele problemen duurzaam te transformeren. Iedereen die wil leren hoe je emoties ontstaan en hoe je deze kunt veranderen kan meedoen aan deze training.

(Relatie) therapeuten/ Familie opstellers. RETeC is nieuw en veranderd je kijk op hoe emoties ontstaan. En hoe onbewuste emoties bepalen hoe partners op elkaar reageren. Een innovatieve manier om cliënten te begeleiden.

NLPers/ Coaches/ Psychologen/ Mediators. RETeC is een enorme aanwinst in je vermogen om cliënten te begrijpen en om problemen te analyseren. Daarnaast leer je hands-on tools die je direct kunt gebruiken in je praktijk. Schrijf je in voor de drie daagse RETeC Foundation training.

Wat is RETeC?

Relatie Emotie Therapie en Coaching (RETeC) is niet hetzelfde als EFT (Emotionally Focussed Therapy). RETeC is gebaseerd op recent neuro-wetenschappelijk onderzoek van Dr Lisa Feldman Barret. Zij legt haarfijn uit hoe ons emoties ontstaan én dat is niet zoals we geleerd hebben dat ze ontstaan. De bron van onze emoties ligt in een van de belangrijkste functies van ons brein: voorspellen wat er gaat gebeuren.

Voorspellen wat er gaat gebeuren

Voorspellingen komen voort uit onbewuste lichamelijke gevoelens. Het blijkt dat een groot deel van ons brein bezig is om informatie te putten uit een tot nu (relatief) onbekend zintuig systeem: interocepsis. Subtiele hartslag veranderingen, of spanningen rondom organen zoals maag, darmen, keel. Of onrust in benen et cetera, worden door het brein nauwkeurig in de gaten gehouden. Het brein koppelt deze (vaak) onbewuste gevoelens aan herinneringen van deze gevoelens. Waarom? Om zo accuraat mogelijk te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren.

Wat is RETeC 2?

Dit ‘voorspel mechanisme’ van ons brein is heel handig. Omdat we door voorspellingen te maken uitstekend om kunnen gaan met nieuwe dingen en ervaringen. Echter gevoelens kunnen ook gekoppeld worden met ervaringen die consequent de ‘slechtste’ voorspellingen mogelijk maken. En het enige wat wij merken van dit hele proces is de emotie die het creëert.

Onbewust proces

Een belangrijk aspect hierin is dat wij de emoties en gevoelens die we ervaren niet koppelen aan het verleden. Maar aan wat er in het moment gebeurt. We zijn ons ook niet bewust van wat de oorsprong van de voorspelling is. Ons brein koppelt onze gevoelde ervaring aan de situatie of persoon van dat moment.

Door het nauwkeurig modeleren van hoe emoties in ons brein gemaakt worden hebben we methoden kunnen ontwikkelen om met deze neuro-wetenschappelijke kennis te werken. Met RETeC maken we het onbewuste proces bewust. We veranderen de voorspellingen zodat de emoties blijvend veranderen.

Data & locatie

De RETeC Foundation training duurt drie dagen van 09.30 tot ongeveer 17.00 en vind in Amsterdam, IJburg plaats. De RETeC voor je Relatie workshop duurt twee dagen en vind ook in Amsterdam, IJburg plaats.

Trainingsdata

RETeC Foundation training 2022
8, 9 en 10 september

Extra training!
24, 25 en 26 november

RETeC Foundation in 2023
10, 23 en 24 maart
1, 2 en 3 juni

RETeC relatie workshop 2022
28 en 29 oktober

RETeC practitioner 2022/23

Heb je interesse om een RETeC practitioner te worden? De RETeC practitioner bestaat uit 4 modules. Neem contact op voor een intakegesprek.

RETeC Advanced 1 – 8, 9 oktober
Werken met emoties en gevoelens individueel
RETeC Relatie 1 – 5, 6 november
Werken met emoties en gevoelens met koppels en groepen
RETeC Relatie 2 – 8 december
RETeC Advanced 2 – 20, 21 januari 2023
Tussen de opleidingsblokken is telkens een online bijeenkomst.

Voorbereiding

Lees Geluk is deprimerendDoe vooral de oefeningen!

RETeC coach

Wil je RETeC coach worden? Dat kan! De RETeC coachopleiding bestaat uit: De Foundation training, de Practioner training + 5 dagen Coach training.

RETeC Foundation trainers training

Heb je de practitioner training gedaan en interesse om de foundation training te geven? Neem dan contact op over de trainers training.

Direct inschrijven

Investering

RETeC Foundation training € 895,-

Deze bedragen zijn BTW-vrij en dus het netto bedrag. Trainingen zijn vaak aftrekbaar, vraag dit na bij de belastingdienst/ adviseur.

Bij het bedrag zijn de volgende zaken inbegrepen:

  • De trainingsdagen en ruimte;
  • Koffie, thee en versnaperingen;
  • Syllabus;
  • RETEC Foundation certificaat indien van toepassing.

Accreditatie

De RETeC Foundation training, de RETeC Practitioner training én de RETeC voor je relatie workshop zijn allemaal geaccrediteerd door de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten, NBVH.

Het hart van relatieproblemen

Als het hart van relatieproblemen wordt gevormd door onbewuste gevoelens en emoties dan moet de oplossing ook daar gezocht worden!

Hoe ontrafel je onbewuste gevoelens van jezelf wanneer je oprecht ervaart dat de ander het probleem veroorzaakt? Wat kan je doen met je eigen gevoelens als je verzwelgt in zelfmedelijden? Gevoelens van afwijzing, onzekerheid, zelftwijfel, of boosheid? Kan je angsten en onzekerheden in een samengesteld gezin veranderen? Heb je hulp nodig om niet meer te reageren vanuit de emotie of je intuïtie? Hoe stop je het gevoel dat je partner de schuld is van de problemen?

Dit zijn zeer lastige problemen. Om de simpele reden dat voor ons, ons gevoel de waarheid is, ongeacht wat de ander daarover zegt. Doe mee met de RETeC Foundation training om je eigen patronen te transformeren en te leren hoe onbewuste patronen van anderen veranderd.

RETeC voor je relatie workshop

Wil alleen je eigen gevoelens en relatie patronen transformeren? Wil je dat alleen doen of samen met je partner? Doe dan mee met de 2 daagse RETeC voor je relatie workshop. Een 2 daagse intensieve workshop om patronen in je relatie te doorbreken. Ga hier naar de pagina.

Coaching met RETeC

Wil je liever individueel begeleidt worden? Alleen of met je partner? Wil je ontdekken wat het geheim achter relatieproblemen is? Ben je nieuwsgierig naar welke verborgen informatie er achter jouw eigen gevoelens zit? Wil je jezelf de kans geven om je te bevrijden uit negatieve gevoelens over jezelf of de ander? Zou je willen ontdekken welke verborgen schat er op jou ligt te wachten achter de pijn die de relatie veroorzaakt? Geef je dan op voor RETeC Coaching.

RETeC practitioner

Je kunt na de Foundation training de Advanced training volgen. De gehele RETeC practitioner opleiding kost €2650,00 (Foundation €895,00 + Advanced €1750,00) 10 dagen training totaal. Deze opleiding resulteert in het RETeC practitioner certificaat. Je leert diepgaand werken met individuele gevoelens en emoties én relationele gevoelens en emoties. Na deze training heb je jouw eigen emotionele disregulatie getransformeerd én kan je anderen begeleiden.

RETeC will change the way you think change works...

- Wassili ZafirisGrondlegger van de RETeC methode

RETeC practitioner

De RETeC practitioner certificering bestaat uit 2 delen. Het RETeC Advanced programma (7 dagen training) en het RETeC Foundation programma (3 dagen training). De laatste is een vereiste vooropleiding.

RETeC Advanced

Tijdens het RETeC Advanced programma leren de deelnemende therapeuten en coaches, vanuit neuro-wetenschappelijke inzichten, gevorderde interventietechnieken met zowel individuen als koppels (en teams). 

Er wordt gewerkt aan individuele belemmerende patronen en relationele patronen. Met RETeC Advanced onderzoek je belemmeringen die op kunnen treden tijdens het werken met diepe gevoelens en wat dit betekent in hoe je daar mee om kunt gaan. Daarnaast leer je een framework om RETeC in te zetten in de dynamiek van verstoorde relaties en relatiecrisis. Er ligt veel nadruk op de individuele transformatie in het samenzijn. Dat maakt RETeC een uitermate geschikte methode voor relatie- en persoonlijke vraagstukken. We werken aanvankelijk buiten de belemmerende dynamiek van de relatieproblemen. RETeC bij relatieproblemen wordt initieel individueel ingezet, dus niet zoals in de dynamiek van klassieke relatietherapie waarbij met beide partners tegelijk gewerkt wordt. Tussen de opleidingsdagen door vinden er online intervisie momenten plaats. De RETeC Advanced opleiding benadrukt de persoonlijke ontwikkeling van therapeuten en coaches.

Het doel

Het doel van RETeC Advanced is om therapeuten en coaches m.b.v. een nieuwe methodiek inzichten en middelen aan te bieden om diepgaande en hardnekkige patronen van cliënten te helpen transformeren. Veel cliënten hebben al veel geprobeerd om ‘hetzelfde soort’ probleem op te lossen. Ondanks de vele pogingen blijven sommige patronen terug keren met behoorlijke impact op het (relationele) leven van de cliënt. RETeC Advanced onderzoekt de oorzaak en kern van de issues en leert de deelnemers hoe je duurzaam en effectief kunt interveniëren bij de individuele gevoelens die de issues veroorzaken. RETeC is uitermate geschikt voor zowel individuele begeleiding als relatie begeleiding. De opleiding wordt afgesloten met een toetsing en bijbehorende certificering.

RETeC intensief

Intensieve persoonlijke begeleiding: 2 dagen training met je partner en vier coach gesprekken individueel met beide partners. Intensieve begeleiding met groot resultaat.
Neem contact op en benoem: ‘RETeC intensief’.
Neem contact op

RETeC Retreat

Op 30 september start de 5 daagse RETeC Retreat in Griekenland. 5 dagen intensieve begeleiding om je eigen gevoelens te helen en de gevoelens die je in je relatie(s) hebt te onderzoeken en waar nodig te transformeren. Tijdens de RETeC retreat werk je aan de jezelf door de dynamiek van je relaties te onderzoeken. Je doorbreekt relatie patronen en kunt als koppel of individueel meedoen aan het retreat. Meer weten? Neem contact op.
Meer informatie

RETeC practitioner

3 dagen RETeC Foundation
2 dagen RETeC Advanced
2 dagen RETeC Relatie 1
1 dag RETeC Relatie 2
2 dagen RETeC Advanced 2

RETeC Foundation Trainer Training

Intervisie – Mentoring programma

Neem contact op