Training. Wassili Zafiris. NLP. RETEC.

Relatie Emotie Therapie en Coaching (RETeC) voor je relatie

Emotie speelt een grote rol in relaties. Relatie Emotie Therapie en Coaching werkt met het hart van individuele en relationele problemen. RETeC lost onbewuste, op elkaar geprojecteerde emoties op. Effectief en snel.

De RETeC voor je relatie workshop heeft tot doel om emotionele deregulatie te herstellen. In alle personen van de relatie. Dus in jou, in je (eventuele) partner en in interactie met elkaar.

Zonder dat we het ons misschien beseffen spelen gevoelens een cruciale rol in hoe we met elkaar omgaan. Bij relatie vraagstukken spelen gevoelens helemaal een cruciale rol. Met RETeC onderzoeken we welke emoties ontstaan bij verstoorde relatie patronen. Man-vrouw-, werk -en familierelaties. Aan de hand van een nauwkeurig proces traceren we onbewuste voorspellingen. Zodat we deze voorspellingen en daaruit voortkomende emoties structureel kunnen veranderen.

Verbinding. Intimiteit. Een gezin. Kinderen. Je begrepen voelen. Met elkaar lachen. Elkaar snappen. Vertrouwen. Er voor elkaar zijn. Steun. Afwijzing. Seks. Op één lijn zitten. Vreemdgaan. Scheiden. Samengesteld gezin. Communicatie. Alleen overblijven. 40 jaar getrouwd zijn. Opnieuw beginnen… ‘Zomaar’ enkele woorden die in samenzijn betekenis hebben. Uiteindelijk willen we ons allemaal ‘begrepen’, ‘gesteund’ en ‘geliefd’ voelen. In elke intieme relatie. Met je geliefde, je familie en je vrienden.

Nieuwe methode

RETeC is een nieuwe uiterst effectieve methode. Deze methode maakt gebruik van nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek van o.a. Lisa Feldman Barrett. Emotionele regulatie blijkt een cruciale rol te spelen in hoe wij beslissingen nemen en reageren op anderen. Dit proces speelt zich onbewust in ons af maar beïnvloedt ons dagelijks gedrag enorm. Met RETeC maken we dit onbewuste proces bewust, traceren we waar deze gevoelens vandaan komen en veranderen we deze gevoelens in hun oorsprong. Zodra dat gebeurd is veranderen onze reactie patronen direct omdat de bron ervan veranderd is. Je leert niet alleen anders te reageren maar je voelt je anders waardoor je anders reageert!

Wil je ontdekken hoe onbewuste emoties bepalen hoe partners elkaar ervaren en benaderen? Wil je leren hoe je deze onbewuste emoties kunt beïnvloeden? Zodat je intrinsiek anders met elkaar om kunt gaan? Schrijf je dan nu in voor RETeC voor je relatie workshop. Een uniek nieuwe aanpak van inter-relationele problemen.

Je relatie liefdevol houden

Dat het lastig kan zijn om een relatie liefdevol te houden is voor de meeste mensen een gegeven. Het is niet voor niets dat er veel relatietherapeuten zijn.

De omstreden Jordan Peterson raadt mensen af om te scheiden, hoe lastig het ook kan zijn in de relatie. Waarom? De statistieken tonen aan dat gescheiden partners met kinderen er beiden slecht van af komen. In financiële zin, wat het starten van een nieuwe relatie betreft en wat emoties betreft.

Op een bepaalde manier ben ik het met hem eens. Begrijp me niet verkeerd. Ik propageer niet dat mensen in een relatie moeten blijven waar allerlei leed is. Ik denk wel dat relatieleed een enorme kans biedt aan beide partners. Een kans om iets van jezelf te leren begrijpen dat fundamenteel is voor onszelf. Omdat dit ‘iets’ waarschijnlijk in eerdere relaties ook al een rol speelde. Iets dat waarschijnlijk in een toekomstige relatie ook een rol zal spelen.

Wassili haalt het beste uit mensen en uit dit materiaal! Ik vind hem een fantastische trainer.

- Lucas Derks, PhDSociaal psycholoog, auteur en grondlegger van 'Mental Space Psychology'

RETeC voor je Relatie

In een relatie: Heb je relatie issues die lastig op te lossen zijn? Zijn er terugkerende issues die liefdevol samenzijn in de weg staan? Ruzies om ‘niets’? Crisis? Problemen met je samengesteld gezin? Voel je je niet begrepen? Voel je je niet gesteund, niet geliefd of aantrekkelijk? Doe dan mee met de twee daagse ‘RETeC voor je relatie workshop’.

Single niet in een relatie: Ervaar je repeterende relatie issues? Ben je te kritisch? Herhalen dezelfde issues zich bij nieuwe partners? Ben je bang dat je nooit iemand zal vinden? Voel je je eenzaam of niet begrepen? Wil je ervoor zorgen dat jouw volgende relatie meer kans van slagen heeft? Schrijf je dan in voor ‘RETeC voor je relatie workshop’.

Dit is een gamechanger voor hoe ik naar mijn relaties kijk. Ik heb me niet eerder zo zeker van mijn zaak gevoeld.

- EstherVoorheen in een lastige relatie

RETeC voor Relationele en emotionele problemen

Bekijk de video voor een beknopte uitleg over hoe RETeC jouw relatie kan verbeteren. Je kunt aan de RETeC relatie workshop meedoen wanneer je in een relatie zit of juist niet en je kunt alleen of met je partner meedoen.

Direct inschrijven

RETeC voor Professionals

Bekijk de video voor een korte uitleg over hoe RETeC van toegevoegde waarde is voor je professionele ontwikkeling. Je kunt aan de RETeC Foundation training meedoen wanneer je coach, therapeut, psycholoog of NLP practitioner bent.

Direct inschrijven

Relatie Emotie Therapie en Coaching

De RETeC voor je relatie workshop duurt twee dagen. Hieronder een korte opsomming van de aanpak en onderdelen die aan bod komen.

Thema’s

De neuro-wetenschap van emoties

 • Je leert de nieuwste kennis over hoe je emotionele brein werkt.
 • En je leert een nieuwe theorie over hoe emoties ontstaan.

De issues in relaties

 • Je gaat spelenderwijs de fundamenten van hoe emoties ontstaan onderzoeken en oefenen.
 • Je leert hoe emoties problemen veroorzaken in relaties en waarom.
 • We gaan in op welke thema’s problemen veroorzaken in samenzijn.
 • Waarom we elkaar de schuld geven van onze gevoelens.
 • Het geheim van crisis in een relatie.
 • Je leert weer voelen.

Thema’s

Relatie emoties transformeren

 • Oefenen om je eigen relatie issues te onderzoeken.
 • Ervaren hoe jouw relatie-emotie-voorspel loop in elkaar zit.
 • Onderzoeken wat er nodig is om je begrepen, gesteund en geliefd te voelen.
 • Leren hoe je jouw relatie-emotie-voorspel loops veranderd in jezelf en bij elkaar.
 • Je leert hoe je (samen) nieuwe voorspellingen maakt.
 • Herstart je samenzijn.

Relatie gerelateerde emoties

Intimiteit raakt ons in onze kern. In positieve zin wanneer het goed gaat en in de meest negatieve zin wanneer het slecht gaat. Wij hebben in ons leven geleerd hoe intimiteit werkt door de belangrijkste voorbeelden in ons leven: onze ouders.

Vanaf de seconde dat wij geboren werden hebben we geleerd gekregen wat intimiteit is. Hoe je intiem doet, wat intimiteit verbreekt. Hoe je je hoort te gedragen in intimiteit, wat je niet hoort te doen en ga zo maar door.

We hebben dit niet bewust geleerd. Soms is ons verteld hoe intimiteit werkt. Maar het grootste deel van de tijd zijn wij midden in ons unieke voorbeeld van intimiteit opgegroeid. Door wat er gezegd werd, gedaan werd. Wat er niet gedaan of gezegd werd. Of er aangeraakt werd of niet. En niet alleen van onze ouders. Ook het grotere systeem, van broers, zussen, opa’s en oma’s, vrienden en vriendinnen en ga zo maar door.

Al die duizenden ervaringen hebben een conceptuele werkelijkheid gevormd. Een conceptuele werkelijkheid die onze beslissingen onbewust vormt. En deze conceptuele werkelijkheid vormt de basis voor mogelijk het belangrijkste aspect van relatieproblemen. Relatie gerelateerde emoties!

Een totaal nieuwe kijk op hoe emoties ontstaan die zo simpel gemaakt is dat iedereen deze kan leren toepassen. Ik heb ongelofelijk diepe relatie patronen ontdekt en veranderd. Kan nog steeds niet geloven wat er veranderd is.

- BarbaraOp dit moment niet in een relatie

Ik heb altijd gedacht dat mijn relatie problemen over iets anders ging dan wat er naar boven kwam bij RETEC. Deze een eye-opener had ik niet verwacht. Heb mezelf een cadeau gegeven en kan mijn coachings clienten nu veel beter begeleiden. Dank!

- Karel(Relatie) therapeut en coach

Video testimonials RETeC

Neuro-wetenschappelijk onderzoek

Recent neuro-wetenschappelijk onderzoek toont aan dat emoties mogelijk de belangrijkste factor in ons beslisvermogen spelen. Voor de meeste van ons bevinden de gevoelens die gepaard gaan met deze emoties, zich voor het overgrote deel buiten ons bewustzijn. Onbewuste gevoelens spelen een centrale rol in relatieproblemen. Echter wij ervaren deze emoties niet als zijnde van onszelf. Wij ervaren emoties in relaties als een gevolg van de actie of juist in-actie van de ander. En deze ‘vergissing’ zorgt ervoor dat de emotie sterker wordt in plaats van zwakker.

Wanneer relatietherapie niet werkt

Een ander aspect van de rol van deze relatie-emoties is dat uit onderzoek blijkt dat deze emoties niet overruled kunnen worden met onze cognitie. Dat verklaart waarom zoveel relatietherapie, advies en technieken niet werken. Als het echt nodig is.

Je inleven in het perspectief van de ander. Non-violent communiceren. Denkstijlverschillen omarmen. Begrijpen welke ‘kleur’ jouw partner is. Communicatieadvies. Familieopstellingen, inzicht in jouw hechtingsstijl et cetera. Allemaal zinvolle dingen. Maar als het er echt op aan komt…dan overrulen relatie-emoties dat wat je weet en snapt.

Artikelen over RETeC

In de voorjaarseditie 2021 van INZICHT, het vakblad voor NLP kun je meer lezen over hoe onze emoties ontstaan. Journalist en coach Aranka van de Pol heeft een uitstekend artikel geschreven over RETeC.

Voor wie is deze training?

RETeC is dé training om relatie problemen duurzaam te transformeren. Iedereen die wil leren hoe relatie problemen ontstaan en hoe je deze kunt veranderen kan meedoen aan deze training.

 1. Ben je met een partner en hebben jullie relatie issues waarbij het maar niet lukt ze op te lossen? Dan kunnen jullie samen of alleen meedoen!
 2. Heb je op dit moment geen partner maar ervaar je terugkerende thema’s in je relaties dan kan je ook mee doen!
 3. Heb je sociale issues in het algemeen of op het werk of verstoorde familie relatie dan kan je ook veel baat hebben bij RETeC. Schrijf je in voor de twee daagse RETeC voor je relatie workshop.

Wat is RETeC?

Relatie Emotie Therapie en Coaching (RETeC) is niet hetzelfde als EFT (Emotionally Focussed Therapy). RETeC is gebaseerd op recent neuro-wetenschappelijk onderzoek van Dr Lisa Barret Feldman. Zij legt haarfijn uit hoe ons emoties ontstaan én dat is niet zoals we geleerd hebben dat ze ontstaan. De bron van onze emoties ligt in een Rvan de belangrijkste functies van ons brein: voorspellen wat er gaat gebeuren. Deze voorspellingen creëren onze emoties.

Voorspellen wat er gaat gebeuren

Voorspellingen komen voort uit onbewuste lichamelijke gevoelens. Het blijkt dat een groot deel van ons brein bezig is om informatie te putten uit een tot nu (relatief) onbekend zintuig systeem: interocepsis. Subtiele hartslag veranderingen, of spanningen rondom organen zoals maag, darmen, keel. Of onrust in benen et cetera, worden door het brein nauwkeurig in de gaten gehouden. Het brein koppelt deze (vaak) onbewuste gevoelens aan herinneringen van deze gevoelens. Waarom? Om zo accuraat mogelijk te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren.

Wat is RETeC 2?

Dit ‘voorspel mechanisme’ van ons brein is heel handig. Omdat we door voorspellingen te maken uitstekend om kunnen gaan met nieuwe dingen en ervaringen. Echter gevoelens kunnen ook gekoppeld worden met ervaringen die consequent de ‘slechtste’ voorspellingen mogelijk maken. En het enige wat wij merken van dit hele proces is de eind-emotie die het creëert.

Onbewust proces

Een belangrijk aspect hierin is dat wij de emoties en gevoelens die we ervaren niet koppelen aan het verleden. Maar aan wat er in het moment gebeurt. We zijn ons ook niet bewust van wat de oorsprong van de voorspelling is. Ons brein koppelt onze gevoelde ervaring aan de situatie of persoon van dat moment.

Door het nauwkeurig modeleren van hoe emoties in ons brein gemaakt worden hebben we methoden kunnen ontwikkelen om met deze neuro-wetenschappelijke kennis te werken. Met RETeC maken we het onbewuste proces bewust. We veranderen de voorspellingen zodat de Relatie Emoties ook veranderen.

Data & locatie

De RETeC voor je Relatie workshop duurt twee dagen en vind ook in Amsterdam, IJburg plaats.

Trainingsdata in 2022

RETeC voor je relatie workshop
28 en 29 oktober

RETeC voor je relatie RETREAT!
5 daags retreat in Rhodos Griekenland
30 september t/m 4 oktober

Voorbereiding

Lees Geluk is deprimerendDoe vooral de oefeningen!

Direct inschrijven

Investering

RETeC voor je relatie workshop €650,00 individueel, €1000,00 met partner

Deze bedragen zijn BTW-vrij en dus het netto bedrag. Trainingen zijn vaak aftrekbaar, vraag dit na bij de belastingdienst/ adviseur.

Bij het bedrag zijn de volgende zaken inbegrepen:

  • De trainingsdagen en ruimte;
  • Koffie, thee en versnaperingen;
  • Syllabus;
  • RETEC Foundation certificaat (indien van toepassing).

5 daags retreat

Het 5-daagse RETeC retreat zal een bijzondere gebeurtenis worden. Elke ochtend krijg je, met een aantal andere cursisten, begeleiding op de specifieke thema’s die in jouw relaties terugkerend zijn. Langzaam maar zeker leer je hoe je diepe gevoelens transformeert en zo je reactiepatronen veranderd. Je zal veel beter begrijpen waar jouw reacties vandaan komen en die van je (eventuele) partner. Zodra de gevoelsmatige ‘lading’ verminderd is kun je pas samen werken. Zodra dat moment aanbreekt gaan we het hebben over de toekomst die jullie (of jij) willen creëren voor jezelf met betrekking tot relaties. In de middag en avond zijn er activiteiten zoals yoga en ben je vrij om te doen wat je wilt. Doe mee met 5 dagen heling voor jezelf. Heling voor je partner (als je die hebt), en heling in de interactie! Neem contact op om deel te nemen.

Accreditatie

De RETeC workshop is geaccrediteerd door de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten, NBVH. Dus ook interessant voor therapeuten met relatievraagstukken.

Het hart van relatieproblemen

Als het hart van relatieproblemen wordt gevormd door onbewuste gevoelens en emoties dan moet de oplossing ook daar gezocht worden!

Hoe ontrafel je onbewuste gevoelens van jezelf wanneer je oprecht ervaart dat de ander het probleem veroorzaakt? Wat kan je doen met je eigen gevoelens als je verzwelgt in zelfmedelijden? Gevoelens van afwijzing, onzekerheid, zelftwijfel, of boosheid? Kan je angsten en onzekerheden in een samengesteld gezin veranderen? Heb je hulp nodig om niet meer te reageren vanuit de emotie of je intuïtie? Hoe stop je het gevoel dat je partner de schuld is van de problemen?

Dit zijn zeer lastige problemen. Om de simpele reden dat voor ons, ons gevoel de waarheid is, ongeacht wat de ander daarover zegt.

Coaching met de RETeC methode

Wil je liever individueel begeleid worden? Dat kan. Geef je op voor relatie coaching. Geef aan dat je relatie coaching wilt.

RETeC will change the way you think change works...

- Wassili ZafirisGrondlegger van de RETeC methode