BlogCoachingGelukRelaties

Relatietherapie werkt niet!

By 20 March 2020 October 4th, 2021 No Comments

Relatietherapie werkt niet!

Je vraagt je misschien af: relatietherapie, wat is dat eigenlijk? Tijdens de relatietherapie ga je in gesprek met een relatietherapeut of psycholoog. In deze gesprekken staan een aantal vragen centraal. Hoe krijg ik weer gevoelens voor mijn partner? Hoe kunnen we de ruzies oplossen? Op welke manier kan het vertrouwen tussen ons hersteld worden? Als je merkt dat jullie er samen niet uitkomen, dan kan je overwegen om in relatietherapie te gaan.

Wat doet een relatietherapeut?

Tijdens een aantal sessies gaat een relatietherapeut helpen om jullie relatie te verbeteren. Dan is vaak de volgende logische vraag: hoe lang duurt relatietherapie? De duur van relatietherapie is geheel afhankelijk van de progressie die jullie als koppel maken. Echter, wanneer werkt relatietherapie wel en wanneer werkt relatietherapie niet? De afgelopen jaren heb ik veel koppels gesproken die relatietherapie hebben gedaan. Na diverse gesprekken, ben ik tot een conclusie gekomen: relatietherapie werkt niet.

De gesprekken waren leerzaam…

In de 25 jaar dat ik met cliënten werk, is een van de grote uitdagingen altijd geweest hoe je effectief kunt werken met stellen in crisis? Ik heb koppels gesproken die al verschillende vormen van relatietherapie uitgeprobeerd hadden. Vaak hoorde ik dezelfde conclusie. De gesprekken waren leerzaam maar.. Relatietherapie werkt niet! 

Je weet misschien zelf hoe liefdevolle relaties kunnen ontsporen. Beginnend met kleine irritaties tot grote en verontrustende negativiteit gedurende jaren. Ik heb genoeg zelf gezien en ben geen onbekende met hoe een zoete relatie, zuur kan worden. De problemen lijken te verdiepen wanneer kinderen ‘in the picture’ komen. In het begin natuurlijk niet, maar na verloop van tijd. Als slapen minder wordt, het werk veeleisend blijft. Kinderen ‘nummer één’ worden en geliefden zich verwaarloosd beginnen te voelen.

De meeste problemen die zich voordoen, gaan natuurlijk over. Aanpassen aan de nieuwe situatie kost tijd, zo wordt ons verteld. Natuurlijk leren we na verloop van tijd dat onze stress gevoelens na een nacht slecht slapen, tijdelijk zijn. Sommige dingen lijken echter niet tijdelijk, hoe hard we ook proberen. Hoe hard we willen en hopen op verandering. Sommige dingen blijven.

Verlangen

Wanneer terugkerende problemen tussen geliefden optreden, suggereert een van de twee vaak relatietherapie. In veel gevallen weigert de andere helft lang. Totdat er dreigementen worden geuit over de gevolgen van het uitstellen. Met tegenzin bezoeken veel stellen een counselor, relatietherapeut of coach. Ondanks de geleverde inspanningen, logische tips etc. spelen dezelfde problemen op. Zelfs na diepgaande gesprekken en communicatie tools komen de kernproblemen terug. Zelfs wanneer beide partners verlangen naar verandering. Verlangen naar liefde ‘zoals het ooit was’. De relatietherapie werkte niet, ondanks dat het leerzaam was geweest.

Hoe doorbreek je de relatie impasse?

Ik heb me vaak afgevraagd: hoe is het mogelijk dat mensen langzaam uit elkaar drijven? Samen als het ware machteloos staan ​​terwijl het gebeurt? De omstandigheden en partners de schuld geven en daar maar mee doorgaan? Hoe doorbreek je de relatie impasse?

Nogmaals, ik heb persoonlijk dezelfde ervaring gehad. Dus het ‘algemene’ gedrag lijkt van toepassing op ons allemaal. Zelfs als je weet waar je het over hebt. Dus wat is er aan de hand als ook professionals met dergelijke uitdagingen worden geconfronteerd?
Relatieproblemen komen veel voor en hebben enorme impact. Er is veel aan gelegen als we antwoorden kunnen vinden om dat verdriet te verlichten. Veel stress zou verminderen. Kinderen zouden andere voorbeelden krijgen en opgroeien met minder angsten. Mensen zouden persoonlijk meer floreren, werk gerelateerde stress zou waarschijnlijk minder allesdoordringend zijn. Allemaal omdat die cruciale liefdesband geen stressfactor is, maar een voedende.

Emoties als bron van relatieproblemen

Wat is dan die essentie van relatie problemen? Door het modelleren van nieuw hersenonderzoek kan ik maar één ding concluderen:

De meeste problemen die we met onze partners ervaren, worden veroorzaakt door onbewuste emoties. Onbewuste gevoelens die er voor zorgen we negatieve uitkomsten voorspellen!

Het onderzoek laat zien dat we in feite niet reageren op ‘wat er is’. We reageren op ‘wat we voorspellen dat er is’! Partners veroorzaken ze niet alleen elkaars mooiste- maar ook elkaars slechtste gevoelens. Deze gevoelens zijn ingebed in ervaringen in ons verleden. Onbewuste ervaringen uit het verleden leren ons wat we van daaruit kunnen voorspellen. Voorspellen? Ja voorspellen!

De kaart is niet het gebied

Dit wijkt af van bijvoorbeeld het NLP-principe ‘de kaart is niet het gebied’. Deze aanname stelt dat we allemaal door het leven navigeren met onze eigen interpretatie van wat ‘daarbuiten’ is. ‘Voorspellen’ betekent niet dat we op onze eigen manier interpreteren, wat er daarbuiten is. Het betekent dat we onze realiteit vormen door onze voorspelling van die realiteit!

Relatie problemen zijn je eigen problemen…

Dat onbewuste gevoelens onze realiteit creëren, brengt ons bij een nieuwe manier van kijken naar van relatieproblemen. Het impliceert dat onze problemen met elkaar in feite onze eigen problemen zijn! Dit kan een uitdaging zijn om te begrijpen en te omarmen. Dit besef kan in eerste instantie een andere communicatie tussen partners creëren. Een andere wijze van praten over wat ons aan de ander stoort. Wat nog belangrijker is, het opent de deur naar een methode voor het oplossen van relatieproblemen. Een methode die persoonlijk, diepgaand en diep transformerend is.

Nieuwe relatie seminar!

Heb je zelf relatie issues waar je niet uit komt? Een samengesteld gezin wat niet helemaal lekker loopt? Gevoelens van afwijzing, je terugtrekken, irritaties, boosheid en terugkerende issues? Hebben jullie al relatietherapie gedaan en ervaren dat het voor jullie niet werkt? Met trots kan ik een geheel nieuw seminar aankondigen. Gebaseerd op de allernieuwste neuro-wetenschappelijke kennis. Onbewuste emoties spelen een cruciale rol bij relatie issues. Beide partners triggeren elkaars meest verborgen emoties! Dit seminar is zeer transformerend!

Voor wie?

Voor koppels die de stress uit de relatie willen halen. En ook voor individuele deelnemers die hun eigen reacties en gevoelens willen veranderen. Voor mensen die de verbinding met hun geliefden willen herstellen. Voor therapeuten en coaches die met een geheel nieuwe methode mensen willen helpen.

Een diepgaand en helend seminar: Hoe verander je de valkuilen van intimiteit en verbinding in relaties (RETEC)?

Individuele hulp?

Zoek je hulp voor jezelf, jouw partner of jullie beiden? Ga dan naar de coachings pagina en geef je op voor een intake gesprek. Vermeld erbij ‘relatie begeleiding’. Je kunt hier samen of individueel aan deelnemen. Tot snel.

Wassili Zafiris