BlogCoachingRelaties

Je kan het maar niet goed genoeg doen in je relatie

By 14 May 2020 June 8th, 2021 No Comments

Je kan het maar niet goed genoeg doen in je relatie

Voel jij je weleens onmachtig in je relatie? Denk je soms ‘is het echt nooit goed genoeg’? Heb je wel eens het gevoel dat het net is alsof je er niet toe doet?

Stel jouw partner neem dingen erg persoonlijk. Bijvoorbeeld dingen die in principe niet zoveel met haar (of hem) te maken hebben meet ze zodanig aan dat ze zich persoonlijk afgewezen voelt.

Stel jij bent moe en wil slapen en zij voelt zich persoonlijk afgewezen. Omdat je haar te weinig aandacht geeft. Wat je ook doet om duidelijk te maken dat het niets met haar te maken heeft blijft ze stellen dat het persoonlijk is. Wat jij er ook tegenover zet, het is niet goed genoeg. De gesprekken escaleren en je krijgt regelmatig een sneer van je geliefde. Je vraagt je regelmatig af hoe je dit soort issues kunt voorkomen. Als je vraagt wat je anders zou kunnen doen krijg je daar geen duidelijk antwoord op. Je moet haar maar begrijpen. Sterker nog ze reageert zich, lijkt wel, juist op jou af.

Als het gevoel van waardering belangrijk is

Wij hebben allemaal waardering nodig, beide partners. Die waardering lijkt soms zo overbodig maar het is de smeerolie die een relatie soepel doet werken.

Stel je legt beide de lat hoog. Je verwacht veel van jezelf en elkaar, je verwacht ook dat je partner, ja juist je partner, jou begrijpt. Je wenst dat je partner dat doet wat jij nodig hebt om je goed te voelen als je het lastig hebt. Maar soms kunnen die verwachtingen behoorlijk wat problemen veroorzaken.

Je partner wil alles kunnen zeggen wat ze wil. Haar redenatie is: ‘als ik me kan uiten is het probleem veel minder en voel ik me beter’. Jij vindt de dingen die ze zegt kwetsend. Ze raken je en daardoor kan je haar niet meer troosten. Jij hebt het gevoel dat jij haar problemen op moet lossen en zij wil alleen maar gehoord worden. Welke oplossing jij ook aanbiedt, geen enkele oplossing blijkt te werken want het is nooit goed. Zij heeft zoveel bevestiging nodig dat het een bodemloze put lijkt. En jij wil iets oplossen wat zij niet opgelost wil. Jij voelt waardering als jij iets oplost, zij voelt waardering als jij naar haar luistert wat er ook gezegd wordt.

Ik kan het nooit goed genoeg doen

Partners kunnen de meest fundamentele issues bij elkaar naar boven halen. Mijn ervaring heeft me geleerd dat in intimiteit, het verleden van beide partners op elkaar geprojecteerd (kunnen) worden. En dat gebeurt veel.

Wij worden gestuurd door onbewuste emoties en deze emoties zijn gekoppeld aan ervaringen uit het verleden. Nu is dit in de meeste gevallen volledig onbewust en geven we de persoon die voor ons staat de schuld van onze emoties. Waarom? Omdat wat die persoon doet of juist niet doet de gevoelens lijken te triggeren. Niets is minder waar. Jouw partner, of als ik het iets neutraler zou zeggen, de intiem relatie, is een wandelende trigger voor emoties die gevormd zijn in je jeugd. Of in eerdere relaties of een combinatie daarvan. Nu is dat op zich niet nieuw. Wat nieuw is, is dat deze ervaringen uit het verleden onbewuste voorspellingen doen ontstaan over wat er gaat gebeuren…

Als je grootste angst werkelijkheid wordt: Onbewuste voorspellingen

En dan begint het interessant te worden. Je wil dus slapen en jouw vrouw neemt dat persoonlijk en voelt zich afgewezen. Ze deelt sneren uit en wat jij ook doet om het op te lossen het is nooit goed genoeg. Je voelt je beiden niet gewaardeerd. Misschien zelfs beiden afgewezen op een bepaalde manier. Nu voelde jij je in je vorige relatie niet gewaardeerd en dat had zoveel impact op je, dat je daarom gescheiden bent. Waardering is dus echt heel belangrijk voor je. Jouw vriendin komt uit een gescheiden gezin en kreeg nooit waardering van haar vader. Ze heeft zichzelf aangeleerd extra haar best te doen in de hoop haar verlangen naar waardering te voldoen. Maar op een of andere manier lijkt dit verlangen nooit vervult te worden.

Haar basisgevoel is dat ze zich afgewezen voelt en jouw basisgevoel is dat ook geworden. Zodra deze gevoelens in jullie wakker worden gaan ook de onbewuste herinneringen aan. Deze herinneren zorgen ervoor dat er voorspelt wordt wat er gaat gebeuren. In dit geval: dat jullie afgewezen zullen worden, want dat is bij beide de template om het zo maar te zeggen. Voor je brein is de voorspelling waar. Met andere woorden, jouw brein interpreteert alle binnenkomende informatie als een signaal van het werkelijk worden van de voorspelling.

En zo word je grootste angst werkelijk. Jouw geliefde wijst je af en uiteindelijk kan dat maar tot een ding leiden, uit elkaar gaan.

Vergezocht? Nee hoor, het brein werkt zo. We projecteren emoties uit het verleden op onze huidige partner. Daarbij wordt er volledig van uit gegaan dat je partner de veroorzaker is van het probleem. Terwijl er feitelijk een eigen probleem op de ander geprojecteerd wordt.

Nieuwe relatietherapie

Als dit zo werkt dan opent dit de weg naar een nieuwe vorm van relatietherapie: Relatie Emotie Therapie en Coaching. Nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het brein wat betreft onze emotionele wereld heel anders werkt dan we tot nu toe aangenomen hebben. Het goede nieuws? Een nieuwe kijk op relatieproblemen! Bij deze methode worden de issues persoonlijk opgelost bij beide partners. De resultaten zijn zeer bemoedigend! Meer weten? Neem contact op voor persoonlijke begeleiding of als je meer informatie wilt over de nieuwe training.

Ga naar Relatie Emotie Therapie en Coaching voor meer informatie over hoe onze emoties ons onbewust beïnvloeden. 

Individuele hulp?

Zoek je hulp voor jezelf, jouw partner of jullie beiden? Ga dan naar de coachings pagina en geef je op voor een intake gesprek. Vermeld erbij ‘relatie begeleiding’. Je kunt hier samen of individueel aan deelnemen. Tot snel.

Wassili Zafiris