Wij zijn wonderlijke wezens en soms moeilijk te doorgronden. Onze beweegredenen zijn vaak ongrijpbaar en onze redenaties niet altijd logisch. Toch is onze mentale-emotionele manier van conclusies trekken logischer dan je zou verwachten. Het probleem begint met een vergissing: namelijk dat onze externe wereld volgens dezelfde logica functioneert als onze innerlijke wereld. Psychologica!
Wat betekent psycho eigenlijk?
Om een goed begrip van ‘psychologica’ te krijgen, staan wij eerst stil bij de definitie van ‘psychologica’. Want wat betekent ‘psychologica’ eigenlijk? ‘Psyche’ gaat kortweg over de geest. De psyche beslaat alles wat men denkt, wilt en voelt. Ook het onbewust handelen valt onder de ‘psyche’. Wat je denkt, wilt en voelt is vaak sterk verbonden met het innerlijk. Aangezien wat je denkt, wilt en voelt, maakt wie je bent, betekent de ‘psyche’ het functioneren van je innerlijk.
En wat is ‘logica’ precies?
Logica is een vanzelfsprekend gevolg van iets anders. Je vindt eigenlijk dat je niet zoveel over iets hoeft na te denken, omdat je iets eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwd. Een voorbeeld: je vindt het ‘logisch’ dat de keuken een rommeltje is als je het een half jaar niet hebt schoongemaakt.
‘Psycho’ + ‘Logica’
Nu komen we tot de kern. ‘Psychologica’ gaat over alles wat jijzelf als vanzelfsprekend beschouwt. Dit komt door wat je denkt, wilt en voelt. Het probleem is dat er soms wrijving is tussen wat jijzelf en de buitenwereld als vanzelfsprekend vinden. Hier kan een verschil in zitten.
Een voorbeeld: je hebt om 13:00 een eerste date met een dame. Je haren zien er goed uit, je trekt je beste kleren aan en je hebt zelfs een bloemetje voor haar gekocht. De date verloopt volgens jou goed. Je stelt je geïnteresseerd op en je voelt dat er echt een klik is. Aan het einde van de date zegt de dame dat ze het toch niet ziet zitten, omdat ze de vonk niet ziet overslaan. Hoe moet je dan omgaan met deze afwijzing?
Met psychologica leer je cruciale elementen in het dagelijks leven. Hoe je bijvoorbeeld moet omgaan met verlies en een afwijzing, hoe je je emoties het beste kunt uiten en het omgaan met andere onverwachte, teleurstellende gebeurtenissen.
Wat we leren
Welbeschouwd zijn wij behoorlijk arm opgevoed en geschoold wat betreft het begrijpen van onze eigen en elkaars innerlijke wereld. Ons scholingssysteem beloont ons hoofdzakelijk op hoe wij geleerde informatie reproduceren. Als we dat lang genoeg doen, slim genoeg zijn en geluk hebben, leren we verbanden leggen en logische conclusies trekken. Maar tijdens ons ontwikkelingsproces vinden er ook andere processen plaats. Zoals de ontwikkeling van onze emotionele wereld en ons probleem oplossend vermogen. We ontdekken hoe sociale interacties werken. Hoe we keuzes kunnen maken. Hoe we omgaan met autoriteit en welke betekenis we aan geld geven. Alleen krijgen we hier meestal geen les over. Wordt ons geleerd hoe om te gaan met afwijzing, kritiek en tegenslag? Wordt ons geleerd om te begrijpen wat de bedoeling is van onze emoties? Krijgen we les in hoe verbinding te maken? NEE. Al deze cruciale elementen moeten ‘gebeuren’, een soort vanzelfsprekend plaatsvinden. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk?
Innerlijke logica
De praktijk wijst uit dat velen van ons vrijwel geen idee hebben hoe onze innerlijke logica werkt. Toch is deze kennis cruciaal voor je ontwikkeling omdat wij een belangrijk deel van onze keuzes baseren op onze ‘volledig irrationele’ innerlijke wereld.
Psychologica
Het is mijn ervaring dat juist wanneer er verandering plaatsvindt innerlijke logica begint te spreken. Emoties, onbestemde gevoelens, lastige interacties, weerstand, onzekerheid om er een paar te noemen. Ervaringen waar we soms geen grip op lijken te hebben. Toch is er een geweldig woord dat aangeeft dat er wel degelijk een innerlijke logica bestaat. Een ‘logica’ die structuur kan bieden ten tijden van onrust en verandering: ‘psychologica’. Onze innerlijke wereld heeft ook wetten en ‘stappen’. Ze zijn alleen anders dan die van de ‘externe wereld’, ze zijn ‘psychologisch’.
Het geheim achter deze logica is dat wij allemaal onze eigen unieke betekenis geven aan onze ervaringen.
Wil je meer begrijpen over hoe jouw innerlijke psychologica werkt? Lees dan het aangrijpende boekje van Viktor Frankl ‘De zin van het bestaan’. In een wereld vol verandering kan betekenis een baken van stabiliteit zijn.
Trainingen
Je kunt je uiteraard ook inschrijven voor een van de trainingen waar je alles leert over jouw eigen psychologica. Alles? Dat is niet logisch…bijna alles dan.
Toegang tot je eigen genialiteit om te leren hoe je jezelf kunt leiden. Of Veerkracht & weerbaarheid. Dit is bij uitstek de training om belmmerende betekennissen te veranderen en je krachtig te maken.
Blijf je liever thuis? Lees dan mijn boek: Geluk is deprimerend. In dit boek ontdek je een wereld van logische onlogische conclusies die mensen kunnen trekken.
Wassili Zafiris