In elke categorie kun je maximaal 100 punten scoren.
– Vanaf een score van 75 punten is er waarschijnlijk geen probleem op dit gebied.
– Tussen de 60 en 75 punten is er mogelijk een probleem in de betreffende categorie.
– Bij een score lager dan 60 punten moet de disfunctie zeker aangesproken worden.
Neem even de tijd om te kijken naar de uitslag van de test. Herken je jouw team in de test? Scores beneden 75 kunnen de output en het plezier in samenwerken in meer of minder mate beïnvloeden. Score je 60 of lager dan is er een probleem en is het van belang om daaraan te werken.
De rest van het team
Om een nog objectiever beeld te krijgen kan het zinvol zijn om de andere leden van jouw team de test ook te laten doen. Het gemiddelde beeld van een geheel team is vaak veel zeggend. Nodig de rest van de teamleden uit om de test te doen, stuur ze een e-mail via deze link.
In een goed functionerend team zijn er een aantal ‘onzichtbare’ onderdelen die bepalen of je functioneert in een matig/slecht team; een middelmatig team of een uitzonderlijk team. Samen in een team werken of functioneren betekent nog helemaal niet dat je een team bent!
Je team gezonder maken
Allereerst is vertrouwen in elkaar en elkaars intenties een cruciaal onderdeel van het vermogen van een groep om een diepere band te smeden. Deze diepere band is cruciaal, zeker wanneer er moeilijke zaken besproken dienen te worden. In een team is het namelijk belangrijk dat iedereen in het team het achterste van zijn of haar tong durft te laten zien. Waarom? Mensen committeren zich niet als ze niet (volledig) open zijn. Als er in de groep geen angst voor conflict is durft men open genoeg te zijn om zich zelfs in een meningsverschil te committeren aan de (groeps) afspraken. Zelfs als al deze zaken aanwezig zijn, dan kan het nog steeds spaak lopen omdat er geen of weinig gevoel van verantwoordelijkheid is bij de team leden. Dit uit zich door elkaar de schuld te geven en wel ‘ja te zeggen’, maar niet te doen. Helaas zie je dan dat individuele belangen zwaarder wegen dan de groepsbelangen, met name wanneer het team onder druk komt te staan.
Bij de test die je zojuist uitgevoerd hebt zijn 5 ondersteunende elementen van teamwerk gemeten langs jouw (subjectieve) meetlat. Dat het jouw subjectieve meetlat is maakt niet uit, want het gaat er ook om hoe jij jouw team ervaart. De uitkomst van deze test is geen absolute waarheid, maar een betrouwbare indicator van wat er mogelijk in het team speelt. Naast dat deze test zichtbaar maakt wat er in het team leeft en hoe het functioneert, is het een belangrijk startpunt om aan specifieke zaken in het team te gaan werken.
Je team laten begeleiden
Ik kan vanuit mijn expertise in het werken met teams mogelijk een belangrijke aanzet geven om het team gezonder te maken en de eventuele zaken van de cultuur zichtbaar maken. Bovendien kan het zijn dat je vragen hebt over de uitslag van de test. In een 1-op-1-gesprek kan ik dieper ingaan op de uitslag van jouw test en inventariseren hoe we het team voor de leden en de onderneming kunnen laten floreren.
Neem contact op of bel nu 0204206428.
Nogmaals bedankt voor je interesse in de teamtest.