Organisatie ontwikkeling

De menselijke natuur: autonomie, meesterschap, zingeving

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we in het bedrijfsleven vaak nog oude ideeën over menselijke motivatie hanteren. Veel van de huidige management ideeën zijn gestoeld op deze kennis. Er zijn niet alleen economische- maatschappelijke en ecologische veranderingen gaande. Opvattingen over de menselijke natuur en hoe mensen in elkaar zitten blijken na velen jaren pionieren van sommige grootheden zoals Robert Dilts (et al) nu ook gestaafd te worden met uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Meaningful Performance

De mens heeft van nature een grote behoefte aan autonomie, meesterschap en zingeving: Meaningful Performance (Betekenisvolle Actie). De vraag nu is: hoe implementeert een organisatie deze wetenschap? Dat is precies waar ik jou en je bedrijf verder mee kan helpen. Afhankelijk van de grote van het bedrijf of de opdracht werk ik alleen of samen met een team van experts in mijn vakgebied.

De analyse

Om in een team- of organisatie verandering en Meaningful Performance te bewerkstelligen is een glashelder startpunt cruciaal. Een diepgaande en ter zake doende analyse is het verschil tussen succes of net niet. Een tandarts moet ook eerst vaststellen waar het gaatje zit, voordat het gevuld kan worden. Echter in complexe systemen zoals teams en organisaties kan het vinden van het ‘werkelijke gaatje’ een enorm verwarrende en uitdagende opgave zijn. Vandaar dat veel organisaties terug grijpen op middelen die bekend zijn. Het vinden van de essentie is zo complex omdat het diepere probleem vaak achter een mist van meningen, ideeën over hoe het zou zitten, agenda’s en overtuigingen schuil gaat.

De juiste richting

Eén van mijn krachten is ondanks al deze zaken toch boven water te krijgen wat de werkelijke problematiek, het werkelijke startpunt en de juiste richting is. Een richting die past bij de gekozen weg van de organisatie en een richting die past bij het ‘onderbuik’ gevoel van het gehele systeem. Het blijkt dat het organiseren van een organisatie zich voor een groot deel nog steeds stoelt op management ideeën uit de vorige eeuw. Wetenschap heeft aangetoond dat de meeste aannames over het menselijk functioneren en de menselijke natuur in strijd zijn met veel van de huidige manieren van organiseren en samenwerken. Eén van mijn streven is al jaren om de nieuwste kennis over de menselijke natuur en hoe die te implementeren in huidige organisaties over te dragen. Zo kunnen individuen hun beste ‘ik’ geven ten dienste van de organisatie, het doel en de functie van de organisatie in de maatschappij.

"1 + 1 is werkelijk 3 als je weet hoe je ‘3’ faciliteert. Hoe? Door visies te verbinden en strategische concepten uit te werken tot het niveau van praktische implementering."

"Vanuit de Flow workshops komen alle essentiële ‘missing links’ naar boven waar je als groep aan gaat werken. Ieder lid van het team zal worden uitgedaagd om het beste in zichzelf naar boven te halen en een visie te creëren.""

Het ‘moeilijke gesprek’ en de ‘onderbuik’

Het echte werk speelt zich af met de mensen in het bedrijf en de ‘onderbuik’. Het zogenaamde ‘moeilijke gesprek’ moet gevoerd worden. Het lijkt vaak makkelijker om dat niet te doen, echter op de lange termijn en met de veranderende economische- en maatschappelijke omstandigheden, zal de moed toch opgebracht moeten worden om de echte dingen te bespreken. Ook over de onderwerpen die in eerste instantie niet op de werkplek lijken te horen, zoals bijvoorbeeld maatschappelijke- of ecologische zorgen. Een organisatie, zo blijkt ook uit recent onderzoek, moet de onderbuik van de samenleving aanspreken, de meeste mensen blijken dit sowieso al te willen. Dat lijkt misschien een beetje zweverig maar blijkt het helemaal niet te zijn. Sterker nog het grootste deel van de medewerkers blijkt dit diep van binnen allang te willen.

Business Coaching Mentoring Programma

Wil je leren hoe je als business coach of facilitator zakelijk vraagstukken effectief kunt helpen analyseren? Wil je leren hoe je een onderneming effectiever zaken kunt laten doen? Besef je je dat ‘winst’ niet het enige is wat belangrijk is voor medewerkers en klanten? Wil je leren hoe je bedrijven kunt helpen winst te optimaliseren terwijl het bedrijf doet wat belangrijk is voor medewerkers, klanten, de maatschappij en de planeet? Geef je dan op voor ons Business Coaching en Mentoring programma. Video in Engels, korte versie. Neem contact op om meer te weten te komen over het Business Coaching Mentoring programma.

Meaningful Profit Mentoring programma

Al meer dan 25 jaar hou ik me bezig met het ontwikkelen en implementeren van transformatie programma’s in het bedrijfsleven. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten over wat mensen beweegt. Mensen hebben ‘zelf’ gerichte behoeften zoals geld, goed in iets zijn en om het BESTE aan klanten te leveren. En mensen hebben ‘ander’ gerichte behoeften zoals de behoefte aan verbinding, erbij horen, zorgen voor en leveren wat BELANGRIJK is voor klanten. Gedurende het Business Coaching Mentoring programma leer je wat er nodig is om ondernemingen, teams en individuen te begeleiden bij verandering. Video is in het Engels.

Het resultaat: Meaningful Profit

Wanneer je als organisatie en team weer leert hoe je de werkelijke menselijke behoeften zoals autonomie, meesterschap en zingeving implementeert, worden niet alleen de medewerkers blijer en gezonder, maar vaak ook innovatiever en zie je dat er een intrinsieke behoefte kan ontstaan om zichzelf te ontstijgen in betekenisvol handelen op het hoogste niveau. Dit is geen utopie, ook hier hebben we genoeg bewijs voor. Emotionele intelligentie, autonomie, systemisch denken, innovatie vaardigheden, en probleemoplossend vermogen kan een enorme sprong maken als de menselijke natuur gezien en erkend wordt. En dat zijn nu precies die kwaliteiten die nu nodig zijn in de uitdagende tijden waar wij in leven.

"In tegenstelling tot het sec aanbieden van inhoudelijke bedrijfsmatige kennis hou ik mij bezig met het faciliteren van de aanwezige kennis en ervaring. Hoe? Door Flow workshops te organiseren met de kern stakeholders om vandaar uit een heldere probleemstelling te formuleren."

Voor wie is Meaningful Profit bedoeld?

Elke onderneming  en overheidsorganisatie die de betekenis economie wil implementeren en zijn of haar eigen onderneming!

Voorbeelden van leiderschapsontwikkeling, generatieve samenwerking en organisatie ontwikkeling.

Quince reclame – (80 medewerkers) gewerkt aan de ontwikkeling en implementering van een nieuwe visie, bedrijfscultuur en missie.

Pentax Europa (Duitsland, Benelux, Frankrijk, Engeland) – verregaande organisatie verandering waarbij in twee jaar tijd maandelijks teamworkshops werden georganiseerd op landen directie niveau om een nieuw organogram te ontwikkelen en tegelijk de ideeën achter het organogram te implementeren in de praktijk. Dit behelsde FLOW workshops waarbij we de teams faciliteerden om de werkelijke issues boven tafel te krijgen waardoor we oplossingen op menselijk niveau konden vinden en uitvoeren.

Het Ministerie van landbouw – leiderschapsontwikkeling van 45 medewerkers en managers binnen een door ons uitgestippelde cultuur verschuiving gedurende 18 maanden.

Levi Strauss Europa (Brussel, België) – FLOW workshops ter verbetering van de samenwerking en het veranderen van de teamcultuur. Dit betrof 70 personen en intensieve coaching voor 12 key managers in de 12 erop volgende maanden.

Kunstacademie (Amsterdam) – faciliteren van cultuur verandering op management niveau (5 personen). En vele andere kleine en grotere trajecten bij bedrijven, non-profits en overheden.

En voor wie nog meer?

Belastingdienst coachopleiding
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Film en TV academie
Quince, reclame & communicatie
Bas computers, MyCom
Ministerie van Landbouw
Vitae recruitment
Pentascope
Ministerie van Justitie
Kentucky Fried Chicken
Belastingdienst
Accent Pointe, daghandel op beurs
British Petrolium UK, valutahandel
Thorburn Geiger Group UK, senior conultants valutahandel
Pentax Europe (UK, Duitseland, Benelux)
Case New Holland België
Iduet, talent recruiters
Levi Strauss Europa
Dansgroep ‘lijn 24’
Partnership Bonnike, outplacement
Greenpeace Nederland
Veronica live televisie
Ordina
Versatel
Roccade & Pink Roccade
Atribit
Syntegra
‘Panta Rhei’ organisatie voor Osteopathie
VMB Security & Solutions
SETH, Instituut voor Eclectische Psychotherapie
BGL, Instituut voor Mediatie

We hebben bovendien professionals gecoacht uit de sport, het theater, de televisiewereld, aandelenbeurs, reclame & marketing, ondernemers, CEO’s en CFO’s, coaches, trainers, therapeuten, hypnotherapeuten, managers, adviseurs. Onze cliëntenbestand strekt zich uit van Nederland tot Argentinië en van Hamburg tot Singapore.

Doe een gratis teamtest!

Uitzonderlijk leren samenwerken? Doe hier de gratis teamtest en open de deur naar generatieve samenwerking.

Gratis team test

Meer info?

Wil je meer weten over organisatie ontwikkeling en de kracht van Meaningful Performance?
De folder geeft veel informatie, of neem contact op!

Contact