AlgemeenBetekenisvol ondernemenBlogBoekCoaching

Meaningful Profit Ondernemingsplan

By 8 March 2020 June 8th, 2021 No Comments

Meaningful Profit Ondernemingsplan

Meaningful Profit is het bedrijfsmodel dat de hoogste intentie(s) van de ondernemer of CEO’s verbindt met de output van het bedrijf. Met andere woorden: het ‘wat’ van het bedrijf is direct verbonden of een directe uitdrukking van deze hoogste intenties. Een van de essenties van Meaningful Profit draait om de vraag: wat is écht belangrijk voor je?

Waarom hebben we zinvolle Meaningful Profit ondernemingen nodig?

Na het bestuderen van de de essentie van motivatie moeten we concluderen dat mensen niet gemaakt zijn om ‘slechts te nemen’, of om ‘slechts te geven’. Mensen worden gedreven door beide kwaliteiten. Historisch gezien zijn deze kwaliteiten gescheiden. Dat is waarom we werken in de wereld van Profit of de wereld van non-Profit. We nemen in ons voordeel of we geven in het voordeel van anderen. Deze eigenschappen zijn echter psychologisch twee kanten van dezelfde medaille. De scheiding van deze twee diepgewortelde behoeften creëert veel problemen en (inter)persoonlijke conflicten. Wij geloven en hebben kunnen concluderen dat dit kan leiden tot gebrek aan motivatie, stress, burn-out en depressie. Slechts enkele symptomen van deze kunstmatige dichotomie.

Een Meaningful Profit onderneming verschilt van een Profit of non-Profit organisatie door te streven om de essentie van ‘menselijke natuur’ toe te passen op hoe een onderneming zichzelf organiseert en hoe de onderneming de bedrijfsvisie uitdraagt en commerciële resultaten creëert. Profit ondernemingen streven er in de praktijk naar hun dagelijkse behoeften te vervullen terwijl ze (soms angstig) anticiperen op morgen en daarna. De Meaningful Profit onderneming richt zich daarentegen op de moeilijkheden van morgen en daarna, terwijl ze op de best mogelijke manier anticiperen op de behoeften van vandaag om een bijdrage te leveren aan de toekomst. Het begrijpen van ‘menselijke natuur’ en het implementeren van die kennis in de onderneming is de sleutel tot het begrijpen van de Meaningful Profit onderneming.

Dit artikel bevat de volgende onderwerpen:

  • Hoe start je een Meaningful Profit onderneming en schrijf een Meaningful Profit business plan
  • Valkuilen, tips en trucs voor het creëren en onderhouden van een Meaningful Profit onderneming
  • De psychologie achter Meaningful Profit ondernemingen

Wie heeft Zinvolle winst uitgevonden?

Het nieuwe bedrijfsmodel Meaningful Profit is een resultaat van het boek Wassili Zafiris en Ben Steenstra gepubliceerd in 2011 genaamd “Ik Ben niet alleen op de wereld“.

Wat maakt een Meaningful Profit onderneming anders?

In deze samenvatting van de belangrijkste punten van je gehele bedrijfsplan wordt meestal een korte beschrijving gegeven van jouw onderneming en jouw producten of diensten. Binnen een Meaningful Profit onderneming beginnen we met onze hoogste intentie – de GROOTSTE WAAROM VRAAG – en benadrukken hoe onze bedrijfsvoering, manier van werken en producten of diensten op een rationele manier bijdragen aan deze intentie voordat we de rest vertellen.

PITFALLS bij het schrijven van een Meaningful Profit ondernemingsplan!

Met een Profit ondernemingen gaat het om aantrekkelijkheid en behoefte aan het product. Die bepalen de omvang van de doelgroep, de omzet en in combinatie met het bedrijfsmodel bepaalt het de winst.

Met een Meaningful Profit onderneming bepaalt de impact van de intentie en de omvang van het aantal mensen dat er echt iets om geeft, inclusief de bereidheid en hoeveelheid mensen om bij te dragen en te ondersteunen de succesfactor. Zowel intern als extern.

Verschillende lezers hebben verschillende interesses, kennis en waarden. Beleggers en banken zullen je plan met andere ogen bekijken dan werknemers of partners. Pas daarom op voor:

  • Fluffiness> Ons bedrijf verspreidt een boodschap van liefde omdat we elke ochtend samen ontbijten voordat we onze pepermuntjes gaan verkopen
  • Het ‘New Ghandi’-effect> Ons bedrijf zal vrede en begrip brengen en de oorlogen over de hele wereld stoppen ….

Stap voor stap een GROTE WAAROM VRAAG beantwoorden

De meeste modellen met ondernemingsplannen zijn erop gericht te beschrijven hoe de klant het beste kan worden bediend, met het beste product, bij voorkeur met de hoogste marge.

Binnen een Meaningful Profit onderneming zijn het product, de service, de strategie, de interne organisatie en zelfs de marketingaanpak allemaal een logisch gevolg van de hoogste intentie. De GROTE WAAROM VRAAG.

De GROTE WAAROM VRAAG kan alleen betekenis kan hebben binnen een context van een visie. Een visie is wat we in de toekomst zien en zonder toekomst, kan niemand geven om een GROTE WAAROM VRAAG? Dat is waarom we altijd beginnen met onze visie.

STAP 1 – DE TOEKOMST KIJKEN

Definieer het bereik (in maximaal 5 bullet points).

Vraag: In welk gebied zal de Meaningful Profit onderneming actief zijn? Dit kan tijdens het proces veranderen. Bijvoorbeeld: Retail, e-commerce, voedingsmiddelenindustrie, etc.

Definieer toekomstige standaarden (in maximaal 5 bullet points).

Vraag: Welke trends zijn onmiskenbaar binnen deze markt?

Definieer de grootste kansen en bedreigingen. (zoveel mogelijk)

Vraag: Kijk 10 jaar in de toekomst, wat is je grootste angst of wens als je kijkt naar mondiale trends die direct en indirect gerelateerd zijn aan:

Jouw markt / bedrijf / Jouw omgeving / Maatschappij / De wereld

(Optioneel) Markeer degenen die er echt toe doen Vraag: Welke onderwerpen zijn steeds relevanter en wat is een resultaat van wat?

STAP 2 – VISIE

Definieer de wederzijdse visie (van alle eigenaren / bestuurders 1 zin)

Vraag: Wat is iets waar we echt om geven en dat we over 10 jaar als een positief resultaat willen zien?

  • Tip 1: Begin de zin met: We zien een wereld waarin ….
  • Tip 2: Sluit geen compromis. Wees specifiek en concreet.
  • Tip 3: Zorg ervoor dat je een overtuigende en betrokken visie met een publiek die je kunt raken definieert
  • Tip 4: zorg ervoor dat het iets is waar je voor wilt vechten

Maak een slagzin (maximaal 6 woorden) Vraag: Waar gaat deze visie precies over?

STAP 3 – DOEL

Bepaal het gezamenlijke doel van het bedrijf (1 zin)

Vraag: Wat is je doel om bij te dragen aan jouw visie?

  • Tip 1: Begin de zin met: Ons doel is om…
  • Tip 2: Onthoud wat deze visie zo belangrijk maakt en waardoor het waardig is om voor te vechten?

Stap 4 – MISSIE

Definieer je missie (1 zin)

Vraag: Welke specifieke rol moet jouw bedrijf in deze wereld vervullen om bij te dragen aan het op de beste manier realiseren van de visie?

  • Tip 1: bijdragen is iets anders dan het oplossen …

Stap 5 – ENTITEIT

Bepaal je entiteit (1 zin)

Vraag: Als je actief bent in een wereld met jouw visie, jouw doel en jouw missie, wie zou je dan moeten zijn om jouw missie op de beste manier te vervullen?

  • Tip 1: bijdragen is iets anders dan het oplossen…

Stap 6 – PRODUCT

Bepaal je product of dienst (alleen de beschrijving, niet het specifieke product of de specifieke service)

Vraag: Wat moet je jouw klanten aanbieden vanuit jouw entiteit, met jouw missie?

  • Tip 1: Controleer of het zinvol is om dit product / dienst aan te bieden? Is er een logische connectie?
  • Tip 2: Blijf dicht bij je eigen expertise of wees bereid om radicaal te veranderen.

Stap 7 – STRATEGIE

Definieer de kernstrategie (maximaal 5 bullet points)

Vraag: Wat zijn de hoogtepunten van de stappen die nodig zijn om op de beste manier bij te dragen aan onze visie in de rol van ?

  • Tip: Vermijd het definiëren van de doelen of KPI’s, maar de minimale stap die moet worden gezet om de Doelen of KPI’s een logisch gevolg te maken.

Stap 8 – DE REGELS VAN HET SPEL DEFINIËREN

Beoordeel de spelregels (maximaal 5 bullet points)

Vraag: Wat zijn de minimum spelregels om in gedachten te houden waardoor deze strategie gaat werken?

Stap 9 – BEPAAL DE HOUDING VAN DE ONDERNEMING

Bepaal de houding van uw bedrijf (maximaal 5 bullet points)

Vraag: Met welke houding moeten jouw bedrijf en de mensen van binnen naar de wereld kijken om op de beste manier bij te dragen aan jouw visie en jouw missie?

  • Tip 1: Een houding (in)direct zegt iets over de cultuur en is de leidraad voor hoe te werken, zaken te doen en doelen te bereiken terwijl het bijdraagt aan de visie.

Stap 10 – DEFINITIES DEFINIËREN

Bepaal je bedrijfswaarden (maximaal 5 bullet points)

Vraag: Welke waarden mogen nooit worden overschreden en waarmee laat het zien dat de onderneming principes heeft?

  • Tip 1: een van de waarden van Google is “do no evil”.

Stap 11 – Het GROTE WAAROM beschrijven

Definieer wat je doet (1 zin)

Vraag: Hoe is het voor de doelgroep om te zien wat je aanbiedt?

  • Tip: controleer of het waarde geeft aan mensen en of mensen er echt behoefte aan hebben

Definieer hoe je het doet (1 zin) Vraag: Hoe maak je het mogelijk om je product of dienst op een concurrerende manier aan te bieden?

Tip: controleer of je echt degene bent die er uitstekend in is

Definieer waarom je het doet (1 zin)

Vraag: Waarom is jouw product / dienst en de manier waarop je het doet nodig en belangrijk in relatie tot jouw doel en visie?

Definieer het GROTE WAAROM (1 zin)

De magische vraag: Gebaseerd op het vorige antwoord; Waarom is het echt belangrijk voor de consument, de maatschappij en jezelf dat jouw bedrijf bestaat?

Een voorbeeld van een zinvolle winst Enterprise is natuurlijk CallTheONE van mede-oprichter Ben Steenstra. Een ander voorbeeld is Lots of Lesvos opgericht door Aranka van der Pol die een enorme hulp was bij de redactie en vormgeven van het boek van Wassili en Ben.

Gepubliceerd op  CallTheOne.

Kijk op de boek pagina voor meer informatie over IK BEN niet alleen op de wereld.