Betekenisvol ondernemenBlog

Leiderschap gaat over emotionele regulatie

By 22 May 2022 July 19th, 2022 No Comments

Leiderschap gaat over emotionele regulatie

Leiderschap gaat grofweg over vijf pijlers. Het zijn de essentiële criteria voor leiderschap. Emotionele regulatie vind je daar zelden in terug.

  1. ‘Zien wat er gaat komen’ oftewel een visie hebben (over wat komen gaat).
  2. Als eerst gaan. Leiderschap is afgeleid van het oude Engelse ‘Lithan’, wat ‘eerst gaan’ betekent. Dit gaat over het leiden van de weg. Zoals koningen op het slagveld of de duurzaamheidsadvocaat die ondanks kritiek zijn of haar visie blijft uitdragen.
  3. Mensen inspireren om de visie te volgen. Wat is leiderschap zonder volgers? Het is nutteloos als je erover nadenkt. Een leider bestaat niet zonder mensen die willen volgen.
  4. Mensen coachen om de juiste vaardigheden te verwerven. Een leider heeft ook de capaciteiten om mensen te helpen excelleren. Om mensen te helpen en te begeleiden bij het handelen naar de visie.
  5. Het mentoren en ondersteunen van mensen bij het omgaan met obstakels. De weg naar het verwezenlijken van een visie is niet zonder obstakels. De leider krijgt te maken met tegenslag en weerstand. Dat geldt ook voor de mensen die de leider volgen. Hoe help je ze om het geloof te behouden? Wat kunt u doen om hen te ondersteunen als het moeilijk wordt? Hoe kun je omgaan met beperkende overtuigingen en emotionele worstelingen?

Wie had ooit gedacht dat al deze eigenschappen samenkomen in één concept: emotionele regulatie!

We begrijpen allemaal dat emoties in leiderschap niet erg nuttig zijn. Denk aan de president van een land. Zou je hem of haar serieus nemen als ze emoties zouden tonen? Velen van ons zouden twijfelen over zijn of haar capaciteiten, zelfs als de emoties oprecht zijn. We verwachten van onze leider dat hij weinig emotie toont en leidt met een afstandelijke maar medelevende houding. Niet waar?

Waar gaat leiderschap over?

De meeste leiderschapsmodellen gaan helemaal niet over emoties. Ons wordt verteld dat leiderschap gaat over communicatie, visie, strategie, vooropgaan, het winnen van de ‘hoofden en harten’, enzovoort. Alleen de betere leiderschapsprogramma’s besteden aandacht aan staatmanagement. Dat komt het meest in de buurt van ’emotionele regulatie’. Maar dat is het niet.

Hoe worden emoties gemaakt?

Leiderschap gaat over emotionele regulatie! 90% van leiderschap komt daar op neer. Nou, dat is niet helemaal juist. Om precies te zijn, leiderschap gaat over ‘dat’ waar emoties van gemaakt zijn. Ik begrijp dat dit nogal een statement is, maar hoe meer ik mijn onderzoek test, hoe meer ik er overtuigd van ben dat dit waar is.

Om emoties te begrijpen, moeten we ons realiseren dat emoties niet het begin zijn van onze reacties. Emoties zijn het eindresultaat. Het resultaat van een complex en fascinerend proces. Pas onlangs blootgelegd door neurowetenschapper Lisa Feldman Barrett. In ‘Hoe emoties worden gemaakt’ beschrijft ze hoe veranderingen in ons lichaam een ​​van de belangrijkste ingrediënten vormen voor ons emotionele brein om emoties uit te maken. Om haar onderzoek te begrijpen, raad ik aan haar boek te lezen. In het belang van dit artikel zal ik je de verkorte versie geven van hoe ons emotionele brein werkt.

Reageren met een voorspelling

Fysiologische veranderingen in ons lichaam zijn belangrijk. Heel belangrijk zelfs. Wanneer onze energiebehoefte in ons lichaam verandert, is ons lichaam in direct gevaar. Want als deze energiebehoeften niet adequaat worden beheerd, kan ons lichaam schade oplopen. Dit proces is zo relevant voor onze hersenen dat ongeveer 70% van ons brein op elk moment betrokken is bij het monitoren van deze behoeften en het reageren daarop. De hersenen reageren op deze veranderingen. Dat doen ze op een consequente wijze. Ons brein reageert met een voorspelling! Een voorspelling van wat je hierna kunt verwachten. Een voorspelling om onze energiebehoefte te beheersen.

Hoe we ons voelen

Een neuraal netwerk houdt onze lichamelijke veranderingen in de gaten en distilleert voorspellingen uit deze veranderingen. Met maar één doel. Om ervoor te zorgen dat in onze energiebehoefte wordt voorzien. Het is belangrijk om te begrijpen dat de cyclus van ‘verandering-voorspelling’, ‘anders dan bewust’ plaatsvindt. Dit betekent dat we ons niet bewust zijn van deze processen. Het ‘enige’ dat we van dit alles ervaren is ‘hoe we ons voelen’.

Hoe we ons voelen lijkt de opeenstapeling van al deze processen te zijn, gegeneraliseerd in een woord of uitspraak. ‘Ik voel me slecht’. ‘Ik ben enthousiast’. ‘Ik voel me sterk’. ‘Ik voel me uitgeput’. ‘Ik voel me afgewezen, verbonden, gewaardeerd…’ enzovoort.

Al deze uitspraken zijn veel voorkomende uitspraken, maar we vragen ons nauwelijks af wat ze betekenen. We zeggen deze ‘dingen’ alsof ze echt zijn, ergens daarbuiten. Alsof ze in de wereld bestaan, alsof ze echt zijn ‘daarbuiten’ in de concrete wereld. Maar ze zijn niet echt in concrete zin. Ze bestaan ​​alleen in ons lichaam. In hoe we ons voelen wanneer we deze uitspraken doen.

De enige ‘echte’ realiteit

Ze zijn echter heel reëel voor ons. Zo echt dat we bereid zijn relaties te verbreken of zo hard te werken dat we in een burn-out belanden. ‘Echt’ in de zin dat wanneer je erover nadenkt, ze de enige ‘echte’ realiteit zijn die we ervaren.

Uiteindelijk maken we allemaal dezelfde afweging. Voelt iets goed, of voelt iets niet goed? Heb ik ergens een goed gevoel over, of juist niet? Hoe we ook aan deze gevoelens kwamen. Zelfs na bijvoorbeeld, een wetenschappelijke analyse, toetsen we uiteindelijk of we een goed gevoel bij het resultaat hebben. Of we kunnen volledig intuïtief besluiten dat iets goed is. Waarom? Omdat het goed voelt!

Wanneer ‘goed voelen’ verkeerd is

Mijn voormalige partner was zwanger en we hadden allebei het diepe gevoel dat ons ongeboren kind een jongen zou zijn. Toen ik mijn ‘gevoelens’ met haar deelde, zei ze: ‘Ik voel hetzelfde!’. We waren overweldigd door vreugde. Ons gevoel van saamhorigheid en onze anders dan bewuste voorspelling van het geslacht van ons ongeboren kind. Een voorspelling waar we allebei om de een of andere mysterieuze reden extatisch over waren. En dit alles gehuld in een prachtige mysterieuze energetische verbinding. Dit voelde zo waar voor ons, we konden niet eens een meisjesnaam bedenken. Tot onze dochter werd geboren.

We waren beiden flexibel en lachten erom. Maar als je erover nadenkt, is de meeste, zo niet al onze besluitvorming gebaseerd op hoe we ons over iets voelen. Dus hoe ontstaan ​​emoties? Emoties ontstaan ​​afhankelijk van de kwaliteit van onze voorspelling. Als je je geweldig voelt, zullen je hersenen geweldige dingen voorspellen. Dan kun je je opgewonden, blij en opgetogen voelen. Als je je slecht voelt, kunnen je hersenen afwijzing, eenzaamheid, tegenslag enzovoort voorspellen.

Besluitvorming en leiderschap

Begrijpen waarop je jouw beslissingen baseert, is een relatief nieuw onderzoeksgebied. Wat is er nodig om een ​​visie over je bedrijf te hebben? Waar baseer je die visie op? Angst voor afwijzing? Gedreven door het verlangen naar erkenning? Succes? De beste zijn? Hetzelfde geldt voor beslissingen, plannen en strategieën. Met wie je besluit samen te werken en met wie niet. De lijst is eindeloos.

Het begrijpen van je besluitvormingsprocessen is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die een leider nodig heeft. Hoe kun je doelen stellen zonder je echte drijfveren te begrijpen? Hoe kun je echt congruent zijn als je niet weet waar je ‘intuïties’ vandaan komen? Zijn je beslissingen gebaseerd op dat wat er ‘voor je staat’? Of gebaseerd op verkeerd gemanagede emotionele regulatie uit het verleden? Zou jouw bedrijf of de maatschappij willen dat je beslissingen neemt over wat er objectief nodig is? Wat er nodig is in ‘de wereld daarbuiten’? Of over emotionele regulatie mismanagement in onszelf? Overigens zijn dit deregulatie ‘ongelukjes’ waar de meesten van ons onbewust last van hebben.

Zou je niet de beste leider willen zijn? De leider waar je voor geboren bent? Emotionele regulatie is de essentie van leiderschap, alleen wisten we dat niet. Tot nu!

Kun je leren de beste leider te zijn die je kunt zijn? Kan je je emotionele regulatie beïnvloeden? Kun je leren om te reageren op wat er is ‘daarbuiten in de werkelijkheid’? Ja, dat kan!

Vijf pijlers

Dus, hoe zit het met de pijlers van leiderschap? Wanneer je begrijpt hoe onze besluitvorming tot stand komt, kun je je gaan realiseren dat alle vijf de pijlers een element van ons emotionele regulatiesysteem in zich hebben. Daarover meer in mijn volgende artikel.

Wassili Zafiris

Wassili Zafiris is bestuurslid van IIOPM en heeft een internationaal coaching- en trainingsinstituut in Nederland. Hij heeft de RETeC-methode ontwikkeld. Relatie Emotie Therapie en Coaching (RETeC) is een methode die gebruik maakt van de nieuwste neuro-wetenschappelijke onderzoeken over emotionele regulatie toegepast op: relaties, emotionele ontwikkeling, coaching en leiderschap.

Voor RETaC-certificeringstrainingen is hij bereikbaar via zijn website: www.wassilizafiris.nl