BlogBoekGeluk

Geluk hebben

By 10 November 2020 August 16th, 2021 No Comments

Wat is de relatie tussen ‘gelukkig willen zijn’ en ‘geluk hebben’? Op het eerste gezicht lijken beiden vormen van geluk niet veel met elkaar te maken te hebben.

Waarom hebben sommige mensen meer geluk dan ik?

Je hebt je waarschijnlijk wel eens afgevraagd: waarom heb ik zo vaak pech? en waarom overkomt het mij zo vaak, terwijl mijn vrienden juist meer geluk hebben? Het is goed om te beseffen dat geluk een klein beetje toeval is, maar dat voor het geluk hebben veel voorbereiding aan vooraf gaat.

Om je een voorbeeld te geven: Jij en broertje willen naar dezelfde festival, maar jullie gaan apart van elkaar. Het is een super populaire festival en de kaarten raken altijd binnen een uur uitverkocht. Je broertje zit daarom met vijf vrienden tegelijkertijd klaar om snel een kaartje te kopen, terwijl jij drie kwartier na de start van de verkoop op zoek gaat naar een kaartje. Je raadt het misschien al: je broertje heeft kaartjes kunnen kopen, terwijl jij de boot hebt gemist.

Dit is een typisch voorbeeld, waaruit blijkt dat geluk hebben meer is dan toeval. Natuurlijk zit het soms mee en soms tegen, maar je kan er zelf heel veel aan doen.

Verbeter je zelfbeeld

Geluk hebben, heeft ook te maken met hoe je naar jezelf kijkt. Vaak hebben mensen die vinden dat ze vaak pech hebben een slecht zelfbeeld. Een aantal concrete tips om je zelfbeeld te verbeteren:

  • Stop met vergelijken! Vaak vergelijken mensen zichzelf met anderen. Dit zijn mensen die succesvoller zijn en meer plezier uit hun leven halen. Vergeet echter niet dat deze mensen anders zijn opgegroeid, een ander IQ hebben en nu in een andere situatie leven. Deze vaststaande gegevens zijn vaak de oorzaak van het ‘hebben van geluk’.
  • Waar ligt je kracht eigenlijk? Fouten maken hoort bij het leven en daar hoort ook bij dat je niet altijd geluk kan hebben. Als de ‘pech’ echter vaak voorkomt, is het goed te bedenken waar je eigenlijk goed in bent. Probeer daar op te focussen! En besef vooral dat je lang niet overal goed in kan zijn. Door je aandacht te richten op je kwaliteiten, ga je langzaamaan meer successen boeken.
  • Heb realistische verwachtingen van jezelf. Door altijd de lat hoog te leggen, ga je je vanzelf tegenkomen. Het is belangrijk om de lat af en toe eens laag te leggen en de successen te vieren. Heb je hier moeite mee? Bespreek dan de verwachtingen met je dierbaren, die alles van een afstandje bekijkt. Samen kom je tot realistische verwachtingen, waardoor je vanzelf meer plezier gaat ervaren.

Je gelukkig voelen

De één is een verlangen wat velen van ons hebben. Een wens waar we cursussen voor doen, in relatie therapie voor gaan. Iets wat we proberen te bereiken door geld te verdienen, iets moois op te bouwen, een gezin te stichten. Of die ene speciale vinden, die ene die het compleet maakt. ‘Geluk hebben’ daarentegen is een speling van het lot. Het overkomt je en als je een mazzeltje hebt dan voel je je vaak even blij. Maar gelukkig? Kan je door ‘geluk te hebben’ je gelukkig gaan voelen?

Inzicht

Lees mijn nieuwste artikel Geluk (hebben) in de winter editie van INZICHT. Hét vakblad voor NLP van de Nederlandse vereniging voor NLP. Het artikel eindigt met een coole oefening om je gelukkiger* te voelen.

Dit geluksgevoel delen

Doe mee en deel dit artikel, dan deel je indirect ‘geluk’ en wie wil dat nou niet als cadeau doorgeven?!

Wassili Zafiris

*Deze oefening komt uit het boek: Happiness is Depressing. Ook in het Nederlands verkrijgbaar.