BlogBoekCoachingGeluk

De nieuwe remedie voor depressie is misschien eenvoudiger dan je denkt

By 6 June 2020 August 16th, 2021 No Comments

Mensen met een depressie hebben het niet eenvoudig. De dokter schrijft met een beetje geluk als remedie medicijnen voor en als ze niet werken kom je bij een therapeut die vaak na vele sessies nog niet weet wat hij met je aan moet. Gelukkig is er iemand die meer dan 10 jaar onderzoek gedaan heeft naar depressie, maar dan vanuit een compleet andere invalshoek dan voorheen. Een invalshoek die bijzondere, nieuwe en verhelderende inzichten geeft in de oorzaak van depressie en hoe je een depressie kunt oplossen. De conclusie? De nieuwe remedie voor depressie is misschien eenvoudiger dan je denkt!

De persoon die dit onderzoek gedaan heeft is Wassili Zafiris. Hij is NLP Master trainer, neuro-semantiek trainer en geaccrediteerd coach en werkt al 25 jaar zelfstandig. Met enkele boeken op zijn naam gaat zijn laatste boek over Depressie. De bijzondere titel zegt: “Geluk is deprimerend”, maar als je zijn boek begint te lezen begrijp je al snel dat hij wel eens gelijk zou kunnen hebben.

Depressie, de ‘ziekte’ zonder oorzaak

Alle artsen en therapeuten werken met een handboek genaamd DSM. Dit staat voor Diagnose- en Statistisch Manual voor mentale stoornissen. Eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe editie bij en niet lang geleden is DSM 5 uitgekomen. Ook in DSM 5 wordt depressie aangeduid als een ziekte zonder heldere oorzaak. Volgens Wassili is dit onjuist en heeft depressie wel degelijk een oorzaak en dus is er ook een remedie. Maar niet zoals je zou verwachten.

Volgens Wassili is er door de DSM boeken een soort ‘DSM denken’ ontstaan. In een van zijn filmpjes (in het Engels) vertelt hij dat een dokter of therapeut tot voor kort slechts twee manieren had om een ziekte of aandoening op te lossen. Namelijk: opereren of medicijnen geven. Hij laat hierbij even buiten beschouwing dat je ook veel rust kunt nemen of over je problemen kunt praten.

Een nieuwe aanpak voor depressie

Inmiddels weten we dat er een verschil is tussen hoe wij de wereld ervaren en hoe de realiteit is. Dit heeft onder andere te maken met overtuigingen, geloof, perceptie en zoals dat heet, je “staat van zijn”. Ben je blij, dan zie je de wereld om je heen meer optimistisch dan als je boos of verdrietig bent. Terwijl de wereld om je heen hetzelfde is, verandert door je eigen “staat van zijn” je ervaring van wat er gaande is of wat je ziet. Dit noem je het verschil tussen je “inner landscape” en je “outer landscape”.

De nieuwe aanpak van Wassili voor depressie vindt zijn fundamenten in het “inner landscape”, oftewel “innerlijk landschap”. Hij heeft de afgelopen 12 jaar het “inner landscape” van mensen met een depressieve staat onderzocht en met succes behandeld. Zijn eerste basale ontdekking was enigszins voor de hand liggend, maar daarmee misschien ook wel het “probleem binnen de oplossing” waardoor het zo lang heeft geduurd voordat iemand met een remedie kwam.

“Ik wil gewoon gelukkig zijn”

Als hij vroeg wat depressieve mensen uit de sessie met hem wilde halen, was altijd het antwoord dat ze ‘gewoon weer gelukkig wilde zijn’.

We kunnen niet continue gelukkig zijn

De statement dat iemand gewoon gelukkig wil zijn lijkt logisch, maar is eigenlijk helemaal niet logisch volgens Wassili. Het impliceert namelijk dat je continue gelukkig kunt zijn. Alsof je ongelukkig voelen niet bij het leven hoort. Elke staat van zijn is tijdelijk.

Bijvoorbeeld euforie, verdriet, zelfvoldoening of boosheid is nooit een blijvende staat van zijn. Het is er even en wordt vervangen door een volgende staat van zijn. Iemand die streeft naar de continue staat van zijn van geluk streeft iets na wat niet bestaat. Daar is het leven niet voor gemaakt zou je kunnen zeggen.

Volgens Wassili is het streven naar een continue staat van tevredenheid en geluk een trigger voor depressie. Dat op zich is al een opmerkelijke bevinding en een opening naar een oplossing voor depressiviteit. Vandaar ook de titel van zijn nieuwste boek: “Geluk is deprimerend”.

Depressie is een samenstelling van symptomen

Tot nu toe was depressie volgens DSM 5 een samenstelling van symptomen. Hierbij ontkent Wassili niet dat er geen fysieke oorzaak kan zijn door het disfunctioneren van je lichaam waardoor bepaalde stoffen niet worden aangemaakt. Hij benadrukt juist dat als dit niet zo is – wat volgens hem in de meeste gevallen waar is – dat medicijnen niet de oplossing zijn.

Het is zelfs zo dat omdat het een samenstelling van symptomen is dat veel therapeuten niet weten waar ze moeten beginnen met hun therapie omdat de symptomen van mensen die leiden aan depressie zo veel omvattend zijn.

Symptoom behandeling werkt zelden. Dus krijgt iemand medicijnen. Terwijl als we afstappen van het idee dat depressie geen duidelijk oorzaak heeft, er wel degelijk een therapie ontwikkeld kan worden en nu ook is. Wassili heeft door zijn resultaten bewezen dat hij een succesvolle therapie ontwikkelt heeft.

Deze zal hoogstwaarschijnlijk de komende decennia verbetert worden dankzij zijn onderzoek en door gelijkgestemden of opvolger van Wassili, maar zelfs nu boekt hij al buitengewone resultaten.

De oorzaak van depressie

Het onderzoek van Wassili Zafiris en zijn persoonlijke ervaring van de afgelopen 12 jaar door te werken met mensen die leiden aan depressie brengen het volgende aan het licht. Wassili heeft een drietal oorzaken van depressie kunnen achterhalen waarvan mensen ten minste te maken hebben gehad met twee van deze drie.

  • Een gevoel van eenzaamheid
  • Een plotseling veranderend zelfbeeld
  • Een chronisch gevoel van tegenslag

Een gevoel van eenzaamheid

Eén van de oorzaken van depressie is dat mensen zich op twee manieren eenzaam kunnen voelen. Dit heeft meer te maken met hoe zij de wereld ervaren dan hoe de wereld is en dus kan therapie of coaching helpen om het “inner landscape” weer in balans te brengen.

Eenzaamheid ondanks veel vrienden en familie

Depressieve mensen kunnen zich ondanks de warmte van vrienden en een zorgzame harmonieuze familie eenzaam voelen. Ze zijn niet meer in staat om betekenis te geven aan woorden zoals “gezellig samen zijn” of “leuk samen op stap”.

Eenzaamheid omdat je de wereld haat

Depressie kan ook de oorzaak hebben omdat je op een bepaald moment in je leven besloten hebt om niemand meer te vertrouwen en iedereen in de wereld te haten. De wereld is een onveilige plek geworden waar jij als enige – of een van de weinigen – wel weet hoe men zou moeten leven en zijn. Je ontwikkelt als het ware een pessimistische mindset.

Een plotseling veranderend zelfbeeld

Ons idee over onze identiteit en ons zelfbeeld kan spontaan veranderen door een gebeurtenis of een inzicht. Dit kan komen door een ziekte of een ongeluk, maar ook door een sluimerende verandering die je plotseling realiseert.

Wassili gebruikt zelf het voorbeeld van een man die 50 is worden en op zijn verjaardag zijn 6 jarige dochter op schoot neemt. Terwijl ze liefdevol op schoot zit, ziet hij zichzelf en haar in de spiegel en hij ziet ineens een oude man. Hij voelde zich altijd jong, maar zijn “innerlijke landschap” was ineens in disharmonie met zijn “uiterlijk landschap”. Het gevolg was een depressie vanuit de wetenschap dat hij zijn dochter nooit heel oud zou zien worden.

Het gevoel van chronische tegenslag

We kennen allemaal de tegenslag van het beëindigen van je relatie, je been breken, een fiets of auto die wordt gestolen of het gevoel van je pinpas die aan de kassa niet werkt. Realistische gebeurtenissen die even tijd kunnen kosten om er weer overheen te komen.

Tegenslag wordt chronisch als je jouw eigen “inner landscape” projecteert op je “outer landscape”. Als jouw waarheid en overtuigingen je enige leidraad worden voor wat er buiten jezelf gebeurt kun je het leven somber gaan zien. Dan wil je als het ware jouw manier van leven opleggen aan de rest van de wereld. Alles wat anderen anders doen dan jouw eigen normen, waarden en overtuigingen wordt een tegenslag.

Iemand dringt voor in de rij, ze snijden iemand af op de fiets of in de auto, ze eten niet netjes met mes en vork en ga zo maar door. Dat kun je ervaren als een al ellende en tegenslag, want men doet dingen niet volgens jouw eigen plan en ideeën. Elke dag weer. Dit zegt wederom niets over wat er werkelijk gaande is, maar des te meer over hoe jij het door je “inner landscape” ervaart.

Depressie oplossen

Wat Wassili Zafiris heeft kunnen aantonen is dat bij iedereen ten minste 2 van de drie bovenstaande oorzaken geleid hebben tot een depressie. Er is dus wel een oorzaak van depressie en daar begint de oplossing van depressie.

Als we beseffen dat de oorzaak meer te maken heeft met je “inner landscape” dan met wat er in je “outer landscape” gaande was en is, dan is er een remedie voor depressie. De remedie is er, nu nog een aanpassing nodig in het DSM 5 boek, maar dat zal moeten wachten op DSM 6.

Oplossing depressie

Wassili Zafiris heeft in de loop der jaren veel mensen geholpen die kampten met een depressie. Wassili heeft een effectieve methode ontwikkeld, die is getest bij honderden cliënten. Tijdens een intakegesprek vraag ik net zolang door, totdat ik weet waar het precieze probleem zit. Vervolgens bespreek ik met je hoe je de depressie het beste kunt oplossen.

Wil je meer weten, bestel dan het boek van Wassili Zafiris “Geluk is deprimerend” of bel direct via live video met Wassili Zafiris.

Door Ben Steenstra, gepubliceerd op CallTheOne, 23-10-2019.

Individuele begeleiding?

Heb je sombere gedachten of ken je iemand die deze heeft? Zou je meer zin in het leven willen ervaren? Wil je angsten en onzekerheden transformeren? Schrijf je dan in voor een intake gesprek op de Depressie Coaching pagina.