BlogCoachingRelaties

Wat zijn communicatieproblemen?

By 23 March 2020 August 16th, 2021 No Comments

Allereerst is het belangrijk om te weten wat communicatieproblemen zijn. Van een communicatieprobleem is er sprake wanneer er frictie ontstaat tussen twee partijen, doordat beide partijen niet op één lijn zitten. Als je problemen ervaart in het communiceren met anderen is er sprake van een communicatieprobleem. Je kan dan denken aan je dat het moeilijk vindt om aan te geven wat je wilt, neiging tot ruzie maken of juist ruzie vermijden. Enkele andere voorbeelden van communicatieproblemen zijn:

  • De één begrijpt simpelweg niet wat de ander zegt;
  • De één is afwezig tijdens het gesprek, waardoor hij niet alles meekrijgt;
  • Mogelijke (technische) problemen in de communicatie, bijvoorbeeld dat de e-mails niet aankomen;
  • Je valt steeds iemand in de rede, omdat je vooral focust op wat jij te zeggen hebt.

Er zijn veel verschillende communicatieproblemen. Een veelvoorkomend communicatieprobleem is het continu onderbreken van iemand en het niet luisteren naar wat de ander zegt. Vaak ligt het probleem bij het niet goed luisteren en daarom niet goed communiceren. Je wilt vaak zo graag je best doen dat je niet goed luistert maar gaat gokken wat een ander van je wilt horen. Vervolgens ben je zo overtuigd van dat je de ander moet overtuigen dat je wel degelijk hebt geluisterd, dat je enkel blijft herhalen wat je zelf bedacht hebt. Om uiteindelijk anderen het gevoel te geven (wat feitelijk ook zo is) dat je niet naar ze luistert en ze boos op je worden en je misschien zelfs af gaan wijzen.Hoe maf is onze geest? Het is bijna dwangmatig gedrag, tegen beter weten in en het enige wat je creëert is dat wat je juist niet wilt creëren. Namelijk dat je het toch niet ‘goed genoeg doet’ wat je ook doet.

Hoe moet je communicatieproblemen oplossen?

Er zijn verschillende manieren hoe je communicatieproblemen moet oplossen. Er is in die zin niet een vaste manier die bij iedereen werkt, het is persoonsspecifiek en ligt aan het soort probleem. Als het probleem bijvoorbeeld aanwezig is in jouw gezin of relatie is een relatie- en gezinstherapeut van toepassing om het communicatieprobleem op te lossen. Ook als je bijvoorbeeld communicatieproblemen met je partner hebt kan een individuele therapie en relatietherapie helpen. Dit kan door middel van coaching en relatietherapie maar ook door persoonlijke begeleiding. Het is namelijk eerst belangrijk dat je weet wat het communicatieprobleem is en waar het aan ligt. Dit leidt namelijk tot nieuwe inzichten. Het is namelijk belangrijk om te zorgen voor veranderingen in het denken en gedrag. Heb je last van

  • Conflict mijdend gedrag?
  • Please gedrag?
  • Uitstel gedrag?
  • Angst om afgewezen te worden?
  • Spanning om voor een groep te spreken?
  • Angst verlaten te worden door je partner?
  • Kritiek mijdend gedrag?
  • Dat je je snel aangevallen voelt?
  • Je afgewezen voelen?
  • Heel erg je best doen?
  • Niet luisteren en veel te snel antwoorden en je afvragen wat een ander wil horen?
  • Het juiste antwoord willen geven?

Waarschijnlijk vermijd je onbewust de emotie die op kan treden als een van bovenstaande dingen zou kunnen gebeuren. Je ervaart dat als zo bedreigend dat je er alles aan moet doen om dat te voorkomen. Een supersnel antwoord waarbij je gokt wat een ander wil horen lijkt dat een hele goede oplossing.

Therapie bij communicatieproblemen

Een veel genoemde oplossing voor communicatieproblemen is therapie. Zo zijn er verschillende soorten therapie zoals psychosociale therapie maar ook therapie als persoonlijke begeleiding die helpen bij het oplossen van communicatieproblemen. Zo is het mogelijk om een relatie- en gezinstherapeut in te schakelen als de communicatieproblemen zich voordoen in een relatie of er sprake is van communicatieproblemen bij jouw partner. Het is van belang om te leren om beter te luisteren om zo beter te kunnen communiceren.

Individuele hulp?

Zoek je hulp voor jezelf, jouw partner of jullie beiden? Dan is individuele therapie of relatietherapie van betekenis. Voor coaching en therapie ga naar de coachings pagina en geef je op voor een intake gesprek. Vermeld erbij ‘relatie begeleiding’. Je kunt hier samen of individueel aan deelnemen. Tot snel.

Wassili Zafiris