Team coaching

Wat is team coaching?

Teamcoaching is een vorm van teambuilding. Met teambuilding verbeter je de samenwerking door te werken aan algemene aspecten van samenwerking. Met team coaching pas je samenwerkingsprincipes toe op de werkvloer. M.b.v. team coaching stel je samen met de individuele teamleden een team doel. Een teamcoach begeleidt het proces naar het doel toe. In tegenstelling tot teambuilding is teamcoaching geen eenmalige activiteit. Het team doel is tegelijk onderdeel van het grotere werk doel van het team. 

Op deze wijze slaat het team twee vliegen in een klap. Teamleden leren de principes van effectief samenwerken terwijl ze werken aan de belangrijkste werkdoelen.

Generatief Samenwerken

Wassili past al sinds 2000 succesvol de principes van Generatieve Samenwerking toe. Succesvolle teams maken gebruik van de collectieve intelligentie van de groep. Collectieve intelligentie is het vermogen van een groep om als geheel te denken. Als geheel te coördineren. En als geheel te functioneren.

Generatieve samenwerking is het effect van een succesvolle implementatie van de collectieve intelligentie. Door middel van generatieve samenwerking creëren de teamleden iets nieuws. Iets verassend. M.b.v. generatieve samenwerkingsprincipes creëren teamleden samen meer dan individueel mogelijk is. Met behulp van generatieve samenwerking ontplooien teamleden zich optimaal. En gebruiken ze hulpbronnen waarvan ze niet beseften dat ze deze hadden. Teamleden leren hoe ze het beste in elkaar naar boven halen. Dit zorgt ervoor dat de output van de groep veel groter is. Veel groter dan wanneer de groepsleden individueel aan hun projecten werken. Wassili heeft generatieve samenwerking geleerd van de grondlegger hiervan, Robert Dilts.

Wat doet een teamcoach?

Als eerste inventariseren we de situatie d.m.v. een 1 op 1 gesprek met de leidinggevende van het team of de teams. Daarna vullen alle teamleden een online teamtest in. Ik maak al jaren gebruik van het uitstekende werk van Patrick Lencioni om te meten ‘hoe het team ervoor staat’. Daarna komt het hele team samen en presenteren we de teamtest uitslag. Deze uitslag vormt de basis van de teamcoachingsgesprekken. Samen met het team wordt besloten op welke van de 5 teamniveaus er als eerste ingegrepen moet worden. De teamcoach faciliteert de samenwerking terwijl alle teamleden werken aan de oplossing voor de problemen. Wanneer de basis voor generatieve samenwerking is gelegd worden er teamdoelstellingen vastgesteld.

De teamcoach speelt in op de essentiële aspecten van de teamleden. De zaken die de samenwerking ondermijnen. En belicht hoe de onderlinge samenwerking kan verbeteren. Hij stelt gedrag ter discussie. Legt blinde vlekken bloot. Helpt conflicten oplossen. Én hij levert een essentieel bijdrage om de collectieve intelligentie tot een geheel te smeden.

Het effect van teamcoaching?

Generatieve samenwerking bereiken door middel van teamcoaching heeft enorme effecten. De praktijk leert dat teams die dit leren veel effectiever zijn. Ook na de teamcoaching. Er wordt beter geluisterd. Teamleden kijken meer naar hoe iedereen elkaar kan helpen. Teamleden zijn veel proactiever in het zelfstandig creëren van nieuwe projecten. Generatieve teams hebben minder conflict. Er is een gezondere sfeer. Er is vaak veel inspiratie en passie in een generatief team. Teamleden ervaren meer steun en durven meer. Men neemt meer initiatief en creëert ook daadwerkelijk meer. De output van een generatief team is hoger dan een niet generatief team. Generatieve teamleden geven aan zich gezonder te voelen. En voelen zich meer uitgedaagd. De individuele teamleden én het gehele team functioneren op een hoger niveau. Dit beïnvloedt de cultuur van de organisatie en creëert een cultuur waarin groei, steun en verbetering centraal staan. Lees hier meer over de pijlers van organisatieverbetering.

Vraag nu een intakegesprek aanBel direct voor meer info

Of bekijk de andere vormen van coaching.

Accreditaties

Internationaal gecertificeerd Generative Collaboration teamfacilitator en coach met zeer veel aanvullende kennis en ervaring. Zie ook mijn biografie.

Doe de gratis teamtest!

Uitzonderlijk leren samenwerken? Doe hier de gratis teamtest en open de deur naar generatieve samenwerking.

Klik voor de gratis teamtest

Mental coach van het Nederlands dames volleybalteam

Ik heb gewerkt met een van de beste dames volleybalteams ter wereld. Ik heb 18 maanden met de Nederlandse volleybaldames opgetrokken. Van Italië tot Canada. Ik heb hands-on gewerkt tijdens en tussen toernooien met het team en de individuele sporters. Ik weet waar een team in vast kan lopen. Hoe je een team in beweging brengt. Wat de kracht van kwetsbaarheid kan zijn. Zelfs onder de hoogst mogelijke druk. Ik heb on the spot gewerkt met individuele issues om het collectief als geheel te laten werken. Ik ben getuige geweest van de enorme krachten die vrijkomen als een team echt een collectief wordt. Je ziet dat de onderlinge verhoudingen verbeteren. Ieder individueel teamlid geniet als het collectief het gewenste resultaat bereikt en als de effectiviteit van het team toeneemt. Het verrast me nog steeds wat een team kan wanneer alle individuele krachten optimaal benut worden. Een team generatief laten samenwerken is tegelijk magisch en bevrijdend. Lees meer over coaching op de blog.

Implementatie van teamcoaching

Ik heb generatieve samenwerking geïmplementeerd bij vele bedrijven en ondernemingen. Om er een paar te noemen:

 • Pentax Europa
 • Ministerie van Landbouw
 • Staatsbosbeheer
 • Quince advertising
 • Film academie
 • Hoge school voor de kunsten Amsterdam
 • Levi Strauss Europa
 • Greenpeace Nederland
 • Case New Holland België
 • Bas Computers e.v.a.

Vraag nu een intakegesprek aan!

Het verbeteren van de samenwerking is mogelijk een van de meest effectieve aanpassingen op de werkvloer. Generatieve samenwerking is een nóg effectievere aanpassing. Als je wilt dat de samenwerking naar het next level gaat vraag dan een intakegesprek aan en doe de online teamtest. Je hebt direct meer inzicht in waarom de samenwerking niet optimaal is. En je krijgt direct inzicht in de verbeterpunten.

 • Wil je onder hoge druk optimaal leren presteren en werken aan je persoonlijke groei? Kijk dan op mental coaching.
 • Ben je meer op zoek naar zakelijke begeleiding als executive of ondernemer? Maak dan gebruik van business coaching.
 • Heb je loopbaan vraagstukken kijk dan op loopbaan coaching.
 • Ben je op zoek naar (in-house) opleidingen of trainingen. Leiderschap training, coaching training of communicatietraining? Kijk dan op zakelijke trainingen.

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en druk op Verzenden. Ik neem daarna zo spoedig mogelijk contact met je op om een datum in te plannen voor een intakegesprek.

  Voornaam

  Achternaam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Optioneel bericht

  Door dit formulier te verzenden ga ja akkoord met de privacyverklaring.

  Wassili gebruikt deze gegevens alleen om direct met je in contact te komen en verder nergens voor.