Wat is HSP?
Ben jij een Hoog Sensitief Persoon, HSP? De term ‘hoogsensitief’ bestaat sinds 1996 en betekent zoveel als ‘zeer gevoelig’. Volgens dr. Elgine Aron zijn sommige mensen gevoeliger dan anderen. Eigenlijk is HSP een optelsom van een aantal ervaringen die iemand heeft. Het zegt iets over wat iemand beleeft. De meeste mensen die zichzelf hoogsensitief noemen delen een aantal algemene kenmerken. Hoogsensitieve personen kunnen uitgeput zijn na sociaal contact. Ze vermijden drukte liever. Hun lichaam reageert ‘snel’, en ze voelen ‘veel’. Soms ook ‘onverklaarbare’ dingen van buiten zichzelf. Ze hebben behoefte aan authenticiteit en willen zich graag begrepen voelen. Voelen zich vaak sterk verantwoordelijk voor anderen. Willen graag zorgen voor anderen. Hebben ‘hart’ voor mens, dier en natuur.
Er zijn allerlei variaties mogelijk. Echter de gemene deler is dat er ‘veel gevoeld’ wordt. Er kunnen mooie kanten aan HSP zitten. De zorg voor anderen wordt als iets moois en goeds ervaren. Het ‘kunnen voelen’ van stemmingen en sferen wordt beleefd als een kwaliteit. Waarom? Het draagt bij aan je empathisch vermogen en aan de wens om te helpen en zorgen. Het is een middel om contact te maken. Mensen te kunnen lezen. Althans dat denkt men vaak.
De down side
De down side? Je relatie met andere mensen is vaak lastig. Diezelfde mensen waar je zo veel van kunt voelen zijn de bron van jouw onrust. Je hebt last van al die indrukken en zou je het liefst afsluiten. Vandaar dat er in reguliere zorg veel aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld ‘grenzen leren stellen’. Omdat je met HSP vaker ‘door grenzen heen gaat’. ‘Goed voor jezelf leren zorgen’ is ook een thema waar in de mainstream de nadruk op gelegd wordt. Hoogsensitiviteit kan leiden tot allerlei problemen. HSP en burn-out komen vaak samen voor. Bij veel HSP-coaching wordt de nadruk gelegd op het omarmen van al deze symptomen. Er wordt uitgegaan van de theorie dat wanneer je een hoogsensitief persoon bent dit een aangeboren kwaliteit is. In sommige spirituele kringen hoor je dan tot de ‘nieuwe tijd’ kinderen. Dit zijn op zichzelf prachtige uitgangspunten. Echter alle verklaringen ten spijt. Alle mooie bedoelingen ten spijt; het lost de problemen niet op die je kunt ervaren als je zo veel voelt.
Ik heb gewerkt met mensen die niet naast hun partner kunnen slapen omdat ze zoveel voelen. Met mensen die ‘de pijn’ van anderen voelen en daar weinig mee kunnen. Personen die ruimtes moeten vermijden omdat daar ‘van alles zou zijn’. Objectief bekeken zijn dit zeer belastende ervaringen voor de hoogsensitieve persoon!
Omgaan met HSP
Laat ik vooropstellen dat ik alles wat een hoogsensitief persoon ervaart erken! Wat je voelt klopt! Maar hoe kun je dan omgaan met HSP? Wat kan je dan doen aan die huidige situatie?
Nieuwe inzichten
Er zijn nieuwe inzichten die een ander licht op hoogsensitiviteit HSP schijnen. Ik denk dat een hoogsensitief persoon een emotieregulatie-issue heeft. Nieuwe neuro-wetenschappelijke inzichten laten zien dat emoties ontstaan uit gevoelens in ons lichaam. Dit is niet zomaar iets. Onze lichamelijke gevoelens blijken de bouwsteen van hoe onze emoties ontstaan. Een hoogsensitief persoon ‘heeft een lichaam’ wat ‘aan’ staat. Een extreme externe gerichtheid. Het lichaam is voortdurend ‘aan het voelen’ wat ‘daarbuiten’ is. Ons brein probeert, net als met al onze gevoelens, deze gevoelens de begrijpen. Te duiden. Volledig onbewust overigens. Er is daardoor een behoorlijke verwarring ontstaan over wat er van ‘buiten’ ervaren wordt. En wat er ‘van binnen’ ervaren wordt.
Het emotiereguleringssysteem blijkt het belangrijkste systeem voor het brein te zijn. Waarom? Het is gekoppeld aan je fysiek overleven. Lees hier meer over op de RETEC pagina. Deze connectie in het brein maakt dat je jouw gevoelens niet weg kunt krijgen. Je kunt ze niet onderdrukken of uitschakelen. Je bent eraan overgeleverd. Het enige wat jij kunt doen is proberen situaties te vermijden. Je omgeving of anderen proberen te veranderen. Of er het beste van te maken door jezelf als bijzonder te labelen. Dan kun je er hopelijk iets mee.
HSP coaching
Hoe kun je dan groei vinden in je leven? Wat kun je doen om beter om te gaan met HSP en werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Kan je de nadelen reduceren en de voordelen gebruiken? Hoe kunnen hoogsensitieve mensen baat hebben bij personal coaching of online coaching?
Ik denk dat je door je levenservaringen hooggevoelig geworden bent. Ik denk dat je emotionele regulatiesysteem opnieuw moet leren wat al die gevoelens betekenen. Wanneer je daaraan werkt kun je de nadelige consequenties van jouw hooggevoeligheid veranderen. Tijdens de online of life coaching maken we gebruik van nieuwe kennis en vaardigheden. Je zult ervaren hoe jij beter om kunt gaan met de nadelen van je hoogsensitiviteit. Én de voordelen van HSP. Wil je weten hoe? Schrijf je dan in voor een intakegesprek voor HSP coaching.
Of bekijk de andere vormen van coaching.
Accreditaties
Gecertificeerd internationaal meta-coach, Master NLP trainer en neuro-semantiek trainer met zeer veel aanvullende kennis en ervaring. NLP Master Health Certified (1998 NLPU, University Santa Cruz California, NLP en gezondheid specialisatie).Zie ook mijn biografie. Fellow bij de IIOPM (International Institute of Organisational Psychological Medicine).
Een HSP coach traject
- De duur van een coach traject is gemiddeld tussen de 3 tot 8 gesprekken (1 tot 1,5 uur per keer). Transformatie en zo efficiënt mogelijk werken zijn daarbij belangrijk.
- Maak gebruik van 50% korting bij het intakegesprek!
- Bij deelname aan een van mijn trainingen krijg je 5 coachgesprekken met korting.
- Bij behoefte aan langere termijn coaching kan je in een keer 10 coachuren aanschaffen met pakketkorting.
- De locatie is IJburg, Amsterdam. Afspraken kunnen ook op locatie, bij bedrijven en overheden. Tevens maak ik gebruik van ‘Online coaching’, coaching via Zoom, Teams, FaceTime of Skype videoverbinding. De resultaten zijn uitstekend.
- Lijken jouw klachten meer op de symptomen van burn-out kijk dan op de burn-out coach
- Voel je je vaker somber ga dan naar de depressie coach
- De kosten van coaching zijn in vele gevallen aftrekbaar. Vraag naar de mogelijkheden bij je eigen adviseur. Deze methodiek wordt helaas nog niet vergoed door verzekeraars.
- Lees meer over coaching en relaties op de blog.
Intakegesprek met een topcoach
- Verrassend nieuwe inzichten in je probleem.
- Meer helderheid over wat je wilt bereiken.
- Beweging in jouw situatie (of relatie).
- Gevoel van richting en energie.
- Duidelijkheid over ‘wat nu?’
Vraag nu een intakegesprek aan!
Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en druk op Verzenden. Ik neem daarna zo spoedig mogelijk contact met je op om een datum in te plannen voor een intakegesprek.
Wassili gebruikt deze gegevens alleen om direct met je in contact te komen en verder nergens voor.
Wassili is voormalig lid van het Europese Nominatie Comité (ENCO) van de ICF voor de Leiderschapsposities in de Europese raad van advies, RAC.