Hoe vind ik een goede coach?
Je zoekt vanzelfsprekend iemand die jou echt kan helpen om je problemen te transformeren en doelen te helpen bereiken. Hoe weet je nu naar wie je toe kan voor de beste kwaliteit? Dat is lastig in de wirwar van het hedendaagse coachings-aanbod en weinig regulatie. Toch zijn er enkele aanknopingspunten die je op weg kunnen helpen:
- Is de coach aangesloten bij een erkende beroepsorganisatie, zoals de ICF? Een beroepsorganisatie is een vereiste in de keuze van een coach. Waarom? Een beroepsvereniging met ethische commissie, klachten commissie en toelatingsstandaard bepalen mede of de coach voldoet aan basis eisen en opleiding. Zeer veel coaches of bijvoorbeeld psychologen die zich coaches noemen hebben geen erkende coachings opleiding gedaan. Wees kritisch naar wat iemand aanbiedt, en kritisch naar de beroepsvereniging.
- Zijn er referenties te vinden? Wat zeggen mensen over de kwaliteiten van de coach? Weet hij mensen tot het uiterste te bewegen om de gewenste groei en verandering te faciliteren? Staat hij bekend als een vakman?
- Is de coach alleen coach of leidt hij ook op? Een opleider die ook coacht heeft vaak diepgaand inzicht in het materiaal dat hij of zij aanbiedt.
- Welke andere kwaliteiten heeft de coach? Is deze bekend om onderzoek, speciale projecten, niche specialiteiten?
- Is er verdere verdiepingsmogelijkheid d.m.v. het volgen van trainingen en opleidingen?
- Realiseer je dat coaching een ‘kunst’ en een ‘wetenschap’ is. Intuïtie alleen is nooit genoeg om goed te coachen, kennis op zichzelf ook niet. Het is het unieke samenspel wat coaching zo effectief kan maken. Dit samenspel ontstaat door ervaring, scholing en zelf-reflectie van de coach zelf.